Kroatisch politicus in cel voor oorlogsmisdaden

Een Kroatische rechtbank heeft gisteren het parlementslid Branimir Glavas veroordeeld tot tien jaar cel. Hij werd schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen Servische Kroaten in 1991. Hij is de eerste hoge politicus die wordt veroordeeld voor dergelijke misdrijven. Als parlementariër hoefde hij het proces niet bij te wonen. De rechtbank vroeg het parlement zo snel mogelijk zijn onschendbaarheid op te heffen, zodat Glavas gearresteerd kan worden.

Zijn advocaat kondigde onmiddellijk aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Glavas zelf bracht een videoboodschap uit met de mededeling dat hij „niemand het genoegen zal gunnen hem te arresteren” – daarmee voeding gevend aan het gerucht dat hij al het land is ontvlucht.

De Europese Unie heeft meerdere malen bij Kroatië – een kandidaat EU-lid – aangedrongen op spoedige berechting van oorlogsmisdadigers. Tussen 1991 en 1995 vocht Kroatië een onafhankelijkheidsoorlog uit met het Joegoslavische leger en Servische milities.

Glavas voerde als militair commandant destijds het bevel over Osijek in Oost-Slavonië. Eind 1991 werden daar 37 Servische Kroaten vermoord, allen burgers. Glavas werd ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven voor de moord op drie van hen. Glavas werd verder beschuldigd van de moord op twee andere Servische Kroaten en van het folteren van drie anderen.

Glavas werd na de oorlog een van de oprichters van de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ), de partij van de huidige Kroatische premier Ivo Sanader. Nadat Sanader hem uit de partij zette, ging Glavas als onafhankelijk oppositielid in het parlement. Zijn nieuwe partij heeft een belangrijke machtsbasis in Oost-Slavonië. In oktober 2006 werd hij opgepakt, nadat het parlement tijdelijk zijn immuniteit ophief.

Glavas heeft de beschuldigingen altijd ontkend en is meermalen in hongerstaking geweest uit protest tegen zijn proces. Volgens Glavas zijn de aanklachten verzonnen door de HDZ, die hem buitenspel zou willen zetten. (AP/Reuters)