Jazz de keuze van Amanda Kuyper

None

Polar Bear:Polar Bear. Rub Recordings, € 19,99

IJsberen lijken misschien knuffeldieren, maar zijn erg gevaarlijk. Dit paradoxale uitgangspunt is de leidraad voor het Britse Polar Bear, een eigenzinnig en spannend bandje met naast bas en drums maar liefst twee tenorblazers. Weg van het traditionele jazzgeluid kiest Polar Bear voor ruwe, veelkleurige composities met de intensiteit van punkmuziek en door elektronica aangevoerde soundscapes. Op het uitgebalanceerde album Polar Bear geeft de band blijk van groei. Naast de onvoorspelbare ritmes van drummer Sebastian Rochford zijn de melodieuze saxduels opmerkelijk.

Gwilym Simcock:Perception. Basho Records, € 18,99

Een andere opvallende naam in de Britse jazzscene is pianist Gwilym Simcock, een twintiger die zich zonder moeite beweegt tussen jazz en klassieke muziek. Sinds cum laude te zijn geslaagd aan de Royal Academy of Music in Londen is hij te horen in tal van (eigen) groepen. Op zijn debuut Perception onderscheidt hij zich met een vurig toucher. Hij speelt met ritmes, speelt om noten heen en maakt onverwachte, creatieve wendingen. Daarnaast kan hij introvert en meditatief spelen. Zo veegt hij in ‘Then She was Gone’ met delicate zachtheid een laatste sprankje hoop weg.

Eric Vloeimans:Fugimundi - Live At Yoshi’s. Challenge Records, € 18,99

Het bas- en drumloze trio Fugimundi (trompettist Eric Vloeimans, gitarist Anton Goudsmit en pianist Harmen Fraanje) ging eind vorig jaar op tournee in Amerika. In de fameuze jazzclub Yoshi’s in Oakland werd Live at Yoshi’s opgenomen. Van dat live-aspect is, op geklap na, niet zo heel veel te merken. Wel is de hoge intensiteit voelbaar tussen de drie musici in nummers met een eigen specifieke sfeer. Vloeimans laat zijn trompet prachtig zingen, fel knorren en diep zuchten in melodieuze lijnen. Fraanje zorgt voor een harmonisch wolkendek, terwijl Goudsmit tussen alles door buitelt.