Hollands Facebook van saxofonist Yuri Honing

None

Op donderdag 14 mei wordt in café-restaurant Dauphine in Amsterdam de release party gehouden van de nieuwe cd Phase Five van Yuri Honing. Voor het eerst in zijn twintigjarige carrière als jazzsaxofonist komt er een album van hem uit op het legendarische Amerikaanse label Verve.

Het hoeveelste album is dit?

„Onder eigen naam mijn 17de en in totaal heb ik 36 platen gemaakt. Het wordt een enerverend weekje. Heb nog nooit een plaat met een feestje gelanceerd.”

Wat is het voor plaat?

„De ironie wil dat het mijn eerste popalbum is geworden dat nota bene op het legendarische jazzlabel wordt uitgebracht. Bij Verve staan ook de groten als Herbie Hancock en Wayne Shorter onder contract.”

Hoe kwam de cd tot stand?

„Het barmeisje in de Wisseloord Studio’s in Hilversum suggereerde me contact op te nemen met producer Floris Klinkert, een jonge gast en heel muzikaal. Hij heeft uiteindelijk al mijn hardcore jazzalbums geript: kleine stukjes heeft hij gesmeed tot nieuwe samples. Die basistracks hebben we voorgelegd aan een aantal jonge vocalisten die er een tekst bij schreven en er verder mee aan de slag gingen. Er is ruim drie jaar aan gewerkt.”

Wie zingen er?

„Zangeressen als Lilian Vieira, Janne Schra, Leine, Sarah Bettens en zanger David Pino. Je merkt dat de grenzen tussen pop en jazzmuziek steeds meer verschuiven. Ik blijf jazzmuzikant maar ik doe graag aan kruisbestuiving.”

U hebt toch al eerder popmuziek gemaakt?

„Tien jaar geleden heb ik popliedjes van groepen als Abba en The Police gespeeld. Dat was een groot succes, het werd mijn doorbraak. Maar nu gaat het om eigen werk. Het is toch ook weer typisch jazz om te improviseren op popmuziek. Je kijkt naar recente ontwikkelingen en geeft daar naar eigen inzicht commentaar op.”

Gaat u ook optreden met de vocalisten?

„Op 12 juli speel ik op North Sea Jazz en wordt Sarah Bettens ingevlogen uit Amerika. We zullen zien hoe de dingen lopen. Misschien komt er dan nog wel een tournee.”

Kopen mensen trouwens nog wel cd’s?

„In mijn vakgebied nog wel. Jongeren onder de twintig jaar die lopen niet meer naar een cd-zaak. Maar mijn fans kopen ook nog boeken, die willen een cd die ze in de kast kunnen zetten.”

Hoeveel cd’s verkoopt u?

„Dat weet ik niet. En als ik het wist, zou ik het niet zeggen. Dat soort informatie hoeft niet op straat te liggen. Ik kan van de opbrengsten nog geen tweede huis kopen. Maar dat gaat nu misschien veranderen.”

Solliciteer naar een plek in deze rubriek via weekblad@nrc.nl

    • Opgetekend Door Marcel Haenen