Gratis opruimdienst

Het wordt eindelijk zomer, en dan moet je toch eens omhoog kijken. Gieren! Ze waaien vanuit Spanje steeds vaker naar ons land. Soms wel honderd tegelijk. Waarom eigenlijk?

De Europese Unie, die voor 27 Europese landen veel regels en wetten bepaalt, denkt dat die gieren gaan zwerven omdat ze honger hebben. En dat zou komen doordat Spaanse boeren en herders van diezelfde EU jarenlang hun dode vee niet meer mochten laten rondslingeren op hoge bergweiden en verre velden.

Dat vee is het aas waar gieren van leven. In een paar uur vreten ze een dode koe of een dood schaap kaal. Zo werken gieren als een gratis opruimdienst.

Toch vond de Europese Unie die dode dieren onhygiënisch. Daarom moesten boeren hun dode vee naar een destructiebedrijf brengen. Daar werden de karkassen verbrand. De gieren vinden dus niks meer en dan gaan ze waaien. Dat is het idee.

Daarom heeft de Europese Unie haar eigen regels weer ingetrokken. Boeren en herders hoeven hun vee niet meer te laten verbranden. Zo hebben die hongerige zwerfgieren tenminste weer te eten. En blijven ze thuis.

Zou het echt? Het is maar de vraag of die gieren hier kwamen buurten vanwege de honger. Want koeien werden inderdaad verbrand, maar veel schapen niet. Spaanse schaapherders klauteren echt niet bij ieder dood schaap van de berg af om dat weg te brengen. En gieren eten vooral schaap.

Dat er gieren naar het noorden kwamen, komt vast doordat er gewoon veel meer gieren zijn in Spanje. In 1989 waren er in Spanje ongeveer tienduizend paartjes en tien jaar later al meer dan twee keer zoveel. De kans dat er wel eens één deze kant op waait, is dus ook groter.

Menno Steketee

    • Menno Steketee