Geweld Tsjaad: 247 doden

Gevechten tussen het regeringsleger van Tsjaad en rebellen uit Soedan hebben de afgelopen twee dagen in het oosten van Tsjaad het leven gekost aan 247 mensen, onder wie 225 rebellen. Dat zegt een woordvoerder van de Tsjadische regering. Volgens de regering kan het dodental nog oplopen.

Tsjaad en Soedan beschuldigden elkaar gisteren opnieuw van het steunen van rebellen in elkaars land. Daardoor komt het vredesakkoord dat vorige week werd ondertekend in Doha opnieuw op de helling te staan. Daarin staat dat beide landen de betrekkingen willen normaliseren en afzien van steun aan rebellen in elkaars land.

Tijdens een speciaal bijeengeroepen zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteravond beschuldigde de Tsjadische ambassadeur Soedan ervan het akkoord te schenden „nog voor de inkt droog is.” In een unanieme verklaring zegt de Veiligheidsraad zich ernstige zorgen te maken over de externe steun die rebellen in Tsjaad krijgen, zonder Soedan met naam te noemen. Volgens diplomaten werd een expliciete verwijzing naar Khartoem geschrapt op Libisch verzoek.

Zonder het dodental te noemen bevestigen rebellen en VN-diplomaten wel dat de gevechten in het oosten van Tsjaad de afgelopen dagen zijn toegenomen. De rebellen zijn uit op de val van de Tsjadische president Idriss Débry. De gevechten vonden vooral plaats in de buurt van Abéché, 600 kilometer ten westen van hoofdstad N’Djamena. Abéché is een strategische plek met een militair vliegveld dat door Tsjaad en voormalig kolonisator Frankrijk wordt gebruikt.

Soedan op zijn beurt beschuldigt Tsjaad ervan rebellen in Darfur te steunen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag besliste in maart om een aanhoudingsmandaat uit te vaardigen tegen de Soedanese president Bashir. Het VN-hof wil Bashir vervolgen voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. (AFP, Reuters)

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Tsjaad

In het bericht Geweld Tsjaad: 247 doden (9 mei, pagina 4) staat dat de stad Abéché 600 kilometer ten westen van hoofdstad N’Djamena ligt. Dat moet zijn ten oosten.