Fotoboeken de keuze van Marianne Vermeijden

None

Hans Aarsman:Ik zie ik ziePodium, € 19,50

De titel klopt als een bus. Oud-fotograaf Hans Aarsman ziet wat wij niet zien. Dat demonstreert hij elke week in zijn Volkskrant-‘column’, geënt op een nieuwsfoto. Zo’n ‘foto met een geheim’, in eigen woorden, wordt vrij associërend en consciëntieus ontsluierd. Poetin met piepkuiken, een beeldschone meisjesrobot, of een huiszoekende soldaat in Irak, blij gadegeslagen door de zoon des huizes: Aarsman scherpt je blik, beheerst het zien-in-tweede-instantie en weet zijn verwondering steeds weer over te brengen.

Johan de Vos:Nerveuze pixelsMets & Schilt, € 18

‘Ik zie, ik zie, wat jij niet weet’ was een betere titel voor dit erudiete, toch toegankelijke boekje over alle facetten van tien jaar fotografie-digitalisering. Waarom komen zo weinig gsm-foto’s de krant in, waarom kan een fotograaf niet genoeg ‘deleten’, waarom brengen digitale camera’s zoveel correcties aan, waarom is een fotoboek waardiger dan een computerscherm, waarom is goede smaak amateuristisch? In zijn fijnzinnige observaties lijkt oud-fotograaf en columnist Johan de Vos niets over het hoofd te hebben gezien.

Jan KosterDutchscapesEpisode, € 29,50

Niet eerder is dit land vanaf de grond zo leeg en onmetelijk in beeld gebracht. Schorren, dijken, rietkragen, duinen, plassen – ze poseren breeduit in het grijste grijs en het grauwste groen. En al die structuren van water, basalt, zand en helmgras vertonen een aaibare scherpte. Als het boek geen Dutchscapes heette, zou je je op een andere planeet kunnen wanen. Voor Jan Koster geldt: ‘ik weet, ik weet, wat u niet ziet’, want wat blijkt: we kijken naar geraffineerde fotocollages.