Fitness voor de achtbaan

In het karretje van een achtbaan hoef je meestal niks te doen. Maar voor het achtbaantje dat het pretpark Hemelrijk in het Brabantse Volkel wil bouwen moet je werken. “Mensen moeten de energie die een ritje kost zelf leveren op een fitnessapparaat”, zegt pretparkbaas Ton Derks.

Bezoekers van pretparken willen een achtbaan. Dat vertellen ze Derks al jarenlang. Maar Derks wilde dat zijn pretpark een speeltuin bleef. Een park dus waar mensen klimmen, zwaaien en glijden op eigen kracht. Met het nieuwe achtbaantje, dat van de zomer voor een deel klaar moet zijn, krijgt iedereen een beetje zijn zin. “Achtbanen slurpen energie”, zegt Derks. “Die van ons is beter voor het milieu.”

Voor één ritje zouden mensen 25 minuten moeten fitnessen. Dat werd te gek. Derks wil de mensen straks een paar minuten laten trappen en zwaaien. De rest van de energie komt dan van een veldje vol zonnepanelen. Volgend jaar moet de achtbaan helemaal klaar zijn. MvN