Een Windows-versie om snel te vergeten

Microsoft moet bezuinigen nu de omzet van Windows Vista tegenvalt. De softwaremaker kijkt daarom al reikhalzend uit naar de volgende versie, Windows 7.

Rotterdam, 9 mei. - Uitgerekend op de dag dat de nieuwe testversie van besturingssysteem Windows 7 beschikbaar is voor het grote publiek, stuurt Steve Ballmer een brief naar het Microsoft-personeel. De topman laat weten dat de tweede ontslagronde begint. In januari kondigde het bedrijf aan dat het 5.000 functies schrapt omdat de omzet van met name de Windows-divisie tegenvalt.

Microsoft merkte ook in het afgelopen kwartaal dat de pc-verkopen teruglopen. Windows Vista, sinds 2007 op de markt, is niet positief ontvangen. Het was jaren vertraagd en het besturingssysteem bleek ook nog eens te log voor de populaire netbooks (goedkope kleine laptops). Vandaar dat Microsoft voorganger Windows XP maar blijft leveren op goedkope computers, al is het inmiddels hoogbejaarde software (8 jaar).

Het bedrijfsleven is huiverig dat sommige software niet op Vista werkt – een probleem dat volgens Microsoft al wel opgelost is. Toch wachten veel IT-managers liever op Windows 7. De nieuwe testversie mag door iedereen gratis uitgeprobeerd worden en de reacties zijn enthousiast. De verwachting is dat Windows 7 – eigenlijk een goede uitvoering van Vista – na de zomer klaar is. De bedrijfsversie zou in oktober leverbaar zijn, consumenten moeten kunnen begin 2010 overstappen

Microsoft houdt er niet van om harde data af te spreken over introductiedata. Er kunnen altijd technische tegenvallers opduiken die voor vertraging zorgen. Maar de nood is hoog. Als de omzetten tegen blijven vallen als de afgelopen twee kwartalen, is het niet uitgesloten dat Ballmer nog meer bezuinigingsmaatregelen moet nemen. Hij sloot dat in zijn brief naar het Microsoft personeel in ieder geval niet uit.

Deze week werd duidelijk dat Microsoft zelf ook weinig vertrouwen heeft in Vista. Normaal gesproken blijft een besturingssysteem nog een tijd leverbaar als de opvolger gereed is. Bij Vista is dat nog helemaal niet zeker, liet een manager weten. Wel kunnen Windows 7 -gebruikers straks ‘downgraden’ naar Windows Vista, maar dat idee zal weinigen trekken.

En Windows XP? Dat zal ook na 2010 niet helemaal van de aardbodem verdwenen zijn. Microsoft bouwt namelijk een virtuele XP-versie in Windows 7. Zo moeten bedrijven die nog oude software gebruiken, over de streep getrokken worden om een nieuwe Windows-licentie te kopen. Apple gebruikte een soortgelijke methode om klanten te begeleiden van het klassieke Mac-systeem naar OS X.

Hier geldt: liever goed gekopieerd dan slecht bedacht. Want klanten die massaal een Windows-versie links laten liggen, dat kan Microsoft zich niet nog een keer veroorloven.

    • Marc Hijink