Dvd de keuze van Joyce Roodnat

Antonello Grimaldi:Caos CalmoCineart, € 18,99

Een vader faalt gruwelijk en belooft zichzelf dat zijn dochtertje nóóit meer zal hoeven huilen: „Pappa, waar was je?”

Dit leidt niet tot een melodrama. Het is de basis voor een kalme analyse van de moderne chaos. De drukbezette topbestuurder die die vader ook is, brengt plotseling al zijn dagen door in het parkje voor de basisschool. Als een pilaarheilige, maar dan in een auto, keert hij zich af van de wereld. Saai? Monotoon? Nee. Spannend. Wervelend. Vol curieuze ontmoetingen. En met een weergaloze rol van Nanni Moretti als die vader.

Bernardo Bertolucci:La lunaLumière, € 8,99

Toen La luna (1979) uitkwam, werd hij gecensureerd, maar hij kwam tenminste in de bioscoop. Nu zou hij nauwelijks meer mogen, want dit psychodrama over de overspannen liefde tussen een moeder en haar 15-jarige zoon spot met de nieuwe preutsheid. Terwijl het een mooi, vreemd ding is, deze film. Een Freudiaanse oefening van de destijds door psychoanalyse geobsedeerde Bertolucci, tegen het decor van de Romeinse operawereld. Bruut, maar ook teder, met een fenomenale rol van Jill Clayburgh, die irritant is én moeder én vrouw zonder weerga.

Luchino Visconti:LudwigHomescreen, € 11,99

Visconti trok in 1972 alle registers open voor de verfilming van het leven van de Beierse koning Ludwig. Die schiep eind 19de eeuw een sprookjeswereld op basis van zijn liefde voor Wagners Lohengrin (en de Beierse schatkist). Dus, voor wie het aankan: ruim drie uur de steeds triestere kop van Helmut Berger als de waanzinnige koning, zijn brutale knechten die steeds mooiere jongens worden, en Visconti’s gretig etaleren van de krankzinnigste weelde. Met Romy Schneider andermaal als keizerin Elisabeth ‘Sissi’ van Oostenrijk – reëel en dus niet zoet.