Droombaan

"The Best Job in the World" competition finalists George Karellas (L) of Ireland and Ben Southall of Britain sit on a mermaid statue during a media opportunity on Daydream Island, about 950km (590 miles) north of Brisbane, May 5, 2009. Karellas and Southall are two of 16 finalists from 15 nations in the tourism promotion competition aimed at attracting visitors to Australia's northeast tropical state of Queensland. The winner will earn A$150,000 ($110,000) in the role of "Island Caretaker" on the Great Barrier Reef for six months. REUTERS/Tourism Queensland/Eddie Safarik/Handout (AUSTRALIA EMPLOYMENT BUSINESS TRAVEL SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
"The Best Job in the World" competition finalists George Karellas (L) of Ireland and Ben Southall of Britain sit on a mermaid statue during a media opportunity on Daydream Island, about 950km (590 miles) north of Brisbane, May 5, 2009. Karellas and Southall are two of 16 finalists from 15 nations in the tourism promotion competition aimed at attracting visitors to Australia's northeast tropical state of Queensland. The winner will earn A$150,000 ($110,000) in the role of "Island Caretaker" on the Great Barrier Reef for six months. REUTERS/Tourism Queensland/Eddie Safarik/Handout (AUSTRALIA EMPLOYMENT BUSINESS TRAVEL SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS REUTERS

Als je het wereldnieuws van de afgelopen tijd moet geloven is er maar één begerenswaardige baan op de wereld: verzorger zijn van het eiland Hamilton voor de kust van Australië.

Ongeveer elke dag hoorden we wel iets over de duizenden twintigers en dertigers die zich voor deze droombaan hadden opgegeven: het tropische eiland een half jaar verzorgen vanuit een villa, voor veel geld. Na vele eliminatierondes bleef de blije blonde Brit Ben Southall, rechts op de foto, over.

Het lijkt mij trouwens vreselijk. Natuurlijk, het is heerlijk om een week, of twee weken, over zandstranden te slenteren en dolfijnen in de gaten te houden. In de vakantie, hand in hand met je geliefde. Of desnoods met je beste platonische vriend. Maar op zo’n saai eiland, ver van alles, een half jaar lang – het is een recept om totaal en onherstelbaar krankzinnig te worden.

Ja, Jan Wolkers. Die kon dat. Die had het ook heerlijk op Rottummerplaat, in de jaren zeventig, toen hij daar voor een radio-experiment in zijn eentje heen gestuurd werd. Maar hij was een oermens. Hij redde een zeehond, liep de hele tijd naakt rond, en dacht vrijwillig urenlang na over het nut van duinen.

Ik zou op zo’n eiland eerder neigen naar Godfried Bomans, die bij hetzelfde radio-experiment labiel werd en de hele dag in zijn tent zat te schuilen voor de vele enge meeuwen van Rottumerplaat. Hij stierf in datzelfde jaar. Ik bedoel maar.

En het zielige voor Ben Southall is: hij móét het leuk gaan vinden op Hamilton. Dit is namelijk geen interessant radio-experiment, dit is een droombaan.

    • Aaf Brandt Corstius