Deel aanhang Ajax dreigt met blokkade Arena

Met voortijdige vertrek van Marco van Basten als coach van Ajax is geen einde gekomen aan het ongenoegen bij een groot deel van de aanhang over de slechte prestaties van het afgelopen seizoen. Gisteren werd bekend dat een groep supporters morgen rond de laatste competitiewedstrijd, tegen FC Twente, twee ingangen van de Arena wil barricaderen. Hierdoor zouden gedurende de hele eerste helft alle tribunes aan de zuidkant van het stadion leeg moeten blijven. De politie staat de actie toe, maar tolereert niet dat fans vernielingen aanrichten, met voorwerpen gooien of proberen te verhinderen dat andere bezoekers via andere ingangen naar binnengaan.

De fans kondigden deze protestactie aan in een verklaring die op enkele supporterssites verscheen. „Dit jaar hebben we weer verloren, in dorpen en steden waar Ajax niet hoort te verliezen. Het hele seizoen hebben wij achter de ploeg gestaan. Maar we treurden diep van binnen. Voor onze trots blijven wij nu buiten”, aldus de supporters in hun verklaring. Bij de actie zijn onder anderen de fanatieke supporters van de F-side en Vak 410 betrokken. Tijdens de eerste helft zullen de fans via spandoeken op de lege tribunes aan de club hun ongenoegen kenbaar maken. Na de rust worden alle tribunes weer bevolkt.

Naar aanleiding van het vertrek van Van Basten, die zichzelf niet capabel acht om Ajax beter te maken, sprak algemeen directeur Rik van den Boog gisteren de selectie van Ajax toe. Hij stond nog even stil bij het vertrek van Van Basten. Van den Boog wilde niet veel kwijt over zijn boodschap. „Maar ik heb de spelers wel een spiegel voorgehouden”, zei hij tegenover het persbureau ANP. „Aan de andere kant moeten we ook weer verder. We moeten proberen hier sterker uit te komen.” Van den Boog was onaangenaam verrast door het vertrek van Van Basten, maar kon niet anders dan de beslissing van de voormalig bondscoach accepteren.

Ajax moet morgen zonder Luis Suarez en Oleguer de derde positie van de eredivisie veiligstellen. Beiden zijn geschorst voor het duel met FC Twente omdat ze vorige week in de verloren wedstrijd bij Sparta (4-0) een gele kaart kregen. Ajax heeft een punt nodig om als derde te eindigen. Bij een nederlaag is de club afhankelijk van PSV, dat op bezoek gaat bij Willem II.

John van ’t Schip, een van de assistenten onder Van Basten, zit op de bank bij Ajax. FC Twente, waar Van ’t Schip hoofdtrainer was, is al zeker van de tweede plaats. Gisteren liet Van ’t Schip weten dat hij nog niet weet of hij bij Ajax blijft.