De vrijwilliger

Foto Freddy Rikken 5/5/2009 Koos Gouka Bestuurder Cricketvereniging Quick 20
Foto Freddy Rikken 5/5/2009 Koos Gouka Bestuurder Cricketvereniging Quick 20

Op de zojuist gemaaide cricketpiste vindt de eerste wedstrijd van het seizoen plaats, in het clubhuis met de poëtische naam De Kleine Toekomst worden de lange tafels voor de gezamenlijke spelersmiddagmaaltijd gedekt. Bestuurslid Koos Gouka (66), ooit speler en teamcaptain van het Schiedamse Excelsior 20, driemaal winnaar van de Lid van Verdienste Wisseltrofee en sinds zijn twintigste paraat in het verenigingsbestuur, is een tevreden mens. Als onbezoldigd bestuurder wilde hij na zijn zakelijke en sportcarrière iets terugdoen voor de vereniging waarvan hij 54 jaar lid is. Van de achthonderd leden doet de helft aan het hoogst noodzakelijke vrijwilligerswerk dat bij inschrijving verplicht wordt gesteld door de ballotagecommissie. Bij alle sportverenigingen en dus ook bij Excelsior 20 is de drang tot zelfwerkzaamheid verminderd, de altijd drukke tweeverdieners ontbreekt het aan of denkt daarvoor te weinig tijd over te hebben. De vele vakanties, het enorme aanbod aan vermaak, de moordende kindercrèchetransporten en een veranderde instelling wat betreft rechten en plichten van het verenigingsleven maken dat het allemaal stroever loopt. Koos heeft zich de afgelopen jaren wekelijks met de club beziggehouden, heeft er – samen met andere clubleden natuurlijk – bijna letterlijk een nieuw veld en clubhuis doorheen gedrukt en ziet de WK cricket 2010, waarvan enkele duels op ‘zijn’ veld worden gespeeld, als de kroon op zijn vrijwilligerscarrière.

Eerste aflevering in een serie over vrijwilligers in de sport.

    • Freddy Rikken