De klokken staan al een eeuw gelijk

Berthold van Maris beweert dat het op vrijdag 1 mei 2009 om 1:40:52 Midden-Europese Zomertijd (METZ) precies 100 jaar geleden was dat de standaardtijd in Nederland werd ingevoerd (namelijk op 1 mei 1909 0:00 Amsterdamse Tijd). Hij heeft daarbij de 24 schrikkelseconden opgeteld die er sinds de invoering van UTC (Coördinated Universal Time) in 1972 zijn ingevoerd. Dat is fout. Onze burgerlijke kloktijd volgt de middelbare zonnetijd, zoals die met zonnewijzers (en een periodieke jaarlijkse correctie) kan worden waargenomen. Die tijd is een combinatie van de dagelijkse rotatie van de aarde om haar as, en de jaarlijkse beweging rond de zon. De aarde gaat echter steeds langzamer draaien om haar as, en is dus voor fysici een slechte klok.Daarom wordt tijd nu gemeten met atoomklokken, met de SI- seconde als constante eenheid. De op de zon gebaseerde tijd, die ons dag- en nachtritme en ons leven bepaalt, loopt steeds verder achter op die atoomtijd. Daarom worden er schrikkelseconden toegevoegd aan de met atoomklokken weg getelde tijd, om onze kloktijd binnen 1 seconde van de middelbare zonnetijd te houden. Het was dus om 1:40:28 METZ = 0:00 Amsterdamse tijd dat het 100 kalenderjaren oftewel 36.525 zonnedagen geleden was dat de standaard-tijd werd ingevoerd: gemeten in variabele seconden van 1/(24*60*60) van een middelbare zonnedag. Dat was ongeveer 36.525 SI-dagen + 56 SI-seconden geleden, want tussen 1909 en 1972 is de Aarde ook nog eens 32 seconden achtergeraakt.

    • Dr. A.R. Peters