Blauwe wijn

de proefjesfabriek

In Nederland komt drinkwater meestal uit de waterleiding. In veel andere landen pompen ze het uit de grond. En sommige mensen drinken het liefst regenwater. Het smaakt hetzelfde, maar is het dat ook?

Wat heb je nodig?

Een schoon wijd glas en twee glazen met restjes rode wijn erin. Goedkope wijn is het best. Het is niet erg als het al is opgedroogd.

Wat moet je doen?

- Regenwater opvangen. Je kunt een schoteltje of een wijd glas buiten zetten als het regent. Als je kampeert in Nederland stroomt het vaak als een beek van de tent af.

- Doe het regenwater bij de wijn en je ziet dat het mooi rood blijft.

- Doe nu hetzelfde met leidingwater. Deze keer wordt het restje wijn licht paars, of zelfs lichtblauw.

Hoe kan dat? In wijn zit kleurstof uit druivenschillen. Zo’n beetje dezelfde kleurstof zit in rode kool. En in veel rode bloemen. Het leuke is dat je die kunt veranderen in blauw. Met regenwater verandert de kleur niet, omdat regenwater altijd een beetje zuur is en wijn en rode kool ook zurig zijn. Maar leidingwater is het tegenovergesteld van zuur, omdat er stoffen uit de grond in zijn opgelost. Dat noemen ze ‘basisch’. Doe je basisch water bij de rode kleurstof van wijn, dan wordt die blauw. Met rode kool gaat het nog mooier, vooral als je soda (basisch)en azijn (zuur) gebruikt. Van blauw naar rood en weer terug. Maar wie eet er nu rode kool bij het kamperen?

Karel Knip

Meer op: www.nrc.nl/kleinewetenschap