Amerikanen waren al in 2005 ziek van soort Mexicaans griepvirus

Students from Nicklin Learning Center in Piqua, Ohio participate in the pig scramble Friday May 13, 2005 during Ag Day which was put on by the Miami East High School FFA Club at the Miami County Fairgrounds in Troy, Ohio. The purpose of Ag Day is to teach children about farming, nutrition and where their food comes from.
Students from Nicklin Learning Center in Piqua, Ohio participate in the pig scramble Friday May 13, 2005 during Ag Day which was put on by the Miami East High School FFA Club at the Miami County Fairgrounds in Troy, Ohio. The purpose of Ag Day is to teach children about farming, nutrition and where their food comes from.

Soortgelijk griepvirussen als het Mexicaanse griepvirus besmetten al sinds 2005 mensen in de Verenigde Staten. Misschien ook wel in andere landen, maar daar is het niet opgemerkt. Het waren griepvirussen met genen die recent nog onderdeel waren geweest van andere varkens-, mensen- en vogelgriepvirussen (The New England Journal of Medicine, online 7 mei).

Ook het Mexicaanse griepvirus dat pandemisch over de wereld reist is zo’n drievoudige herschikking van varkens-, mensen- en vogelgriepgenen, een triple reassortant.

Het Mexicaanse virus springt makkelijk van mens naar mens. Dat deden de Noord-Amerikaanse varianten niet. Dat verklaart grotendeels het verschil tussen elf patiënten in vier jaar tijd en 642 Amerikaanse ziektegevallen (tot 5 mei) in ruim een maand door het Mexicovirus.

Onderzoekers van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention beschrijven elf patiënten. Twee waren ernstig ziek, iedereen herstelde.

Een vierjarig meisje raakte waarschijnlijk besmet door een ziek mens. Van een zevenjarig jongetje is de besmettingsbron onduidelijk. De andere negen waren in contact geweest met varkens. Een 17-jarige man uit de Amerikaanse staat Wisconsin had een varken geslacht. Anderen werden ziek na bezoek aan een boerderij of landbouwshow.

Al tien jaar geleden doken die ‘triple reassortants’ als ziekteverwekkend griepvirus in de Noord-Amerikaanse varkensstallen. Tot dan toe heerste daar decennialang het classic swine virus.

Het kan zijn dat al veel meer mensen ziek waren van die varkensvirussen, schrijven de onderzoekers, want mensen met een griep worden zelden getest op het ziekmakende virus. En ook al zijn ze niet ernstig, toch is het nuttig deze besmettingen bij te houden, want analyse van de virussen kan informatie geven over de mutatiesnelheid van het virus. En of die varkensvirussen al gevaarlijk worden voor de mens. Wim Köhler

    • Wim Köhler