Ambtenaar cel in voor fraude

De rechtbank in Zutphen heeft gisteren de 39-jarige Jack G. uit Zevenaar wegens fraude veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk.

G. heeft als financieel ambtenaar bij de gemeente Winterswijk gedurende 4,5 jaar 2,7 miljoen euro doorgesluisd naar zijn eigen rekening. Hij deed dat onder meer door middel van fictieve betalingsopdrachten. Hij gebruikte het geld voor de financiering van de winkels waarin hij participeerde, en voor de aanschaf van onder meer een dure auto, merkkleding en een recreatiewoning. De ambtenaar had bakkerijen en lingeriezaken.

Het geld was eigenlijk bestemd voor onderwijs- en welzijnsorganisaties. „Hij heeft op grove wijze misbruik gemaakt van zijn ambt”, aldus de rechtbank. De straf komt overeen met de eis. Toen de fraude werd ontdekt, in september 2008, is de man op staande voet ontslagen. G. is bezig het geld terug te betalen.