Als je rug maar recht is

Chiropraxie is een alternatieve manuele geneeswijze die ervan uitgaat dat vrijwel alles goed komt in je lichaam als je ruggegraat maar goed staat. Volgens sommige beoefenaars geneest het zelfs astma; een idiote gedachte. Dat was de strekking van het stuk dat Simon Singh, auteur van diverse succesvolle populair-wetenschappelijke boeken, vorig jaar in The Guardian schreef (19 april 2008). Zelfs voor rugproblemen is het effect van chiropraxie niet bewezen, schreef Singh verder; volgens sommige studies is het zelfs gevaarlijk.

Prompt spande de Britse Chiropraxie Associatie (BCA) een rechtszaak tegen hem aan wegens smaad.

Donderdag was de eerste hoorzitting. De zaak kan Singh honderdduizenden euro’s kosten.

Singh schreef boeken over de laatste stelling van Fermat (Fermat’s Last Theorem, 1997), cryptografie (The Code Book, 2000), de Big Bang (Big Bang, 2005) en alternatieve geneeskunde (Trick or Treatment?, 2008). Dat laatste schreef hij samen met Edzard Ernst, de eerste Britse hoogleraar ‘complementaire geneeskunde’, die zelf onderzoek deed naar chiropraxie. Hangende de rechtszaak mag Singh er niet meer over schrijven; ook is het bewuste artikel van de site van The Guardian verwijderd. Het is nog wel elders te lezen, bijvoorbeeld via www.nrc.nl/wetenschap.