Wie wordt vice-president?

 

Morgen wordt Jacob Zuma in Pretoria geïnaugureerd als president. Maar wie wordt zijn plaatsvervanger? Dat is nog steeds niet duidelijk. Zuma en het ANC oefenen volgens bronnen in het ANC-hoofdkwartier zware druk uit op Kgalema Motlanthe, de huidige interim-president van het land, om de post te bekleden.

 Maar Motlanthe wil eigenlijk niet. Hij zou het liefst terugkeren naar het partijkantoor, waar hij tot vorig jaar secretaris-generaal was. Of zou hij nog steeds denken aan die ambassadeurspost in Papoea-Nieuw-Guinea?

 De huidige vice-president Baleka Mbete dacht dat ze voor de baan in aanmerking kwam, maar het ANC heeft hij blijkbaar te verstaan gegeven dat ze op zoek moet naar iets anders.

Ze stond gewoon op de lijst voor het parlement, maar afgelopen woensdag toen nieuwe parlementsleden de eed of belofte aflegden, bleef ze stoïcijns in haar bankje zitten toen haar naam werd afgeroepen. Ze weigerde als parlementslid beëdigd te worden - kennelijk vond ze dat beneden haar stand.

Ze wil naar verluidt als troostprijs wel het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen, maar het is de vraag of het ANC Mbete nog wel zo gunstig gezind is. Je doet nu eenmaal wat de partij vraagt je te doen, zoals Motlanthe en Zuma regelmatig hebben gezegd.

Zondag maakt Zuma zijn definitieve kabinet bekend. Het is inmiddels zo goed als zeker dat de populaire minister van Financiën Trevor Manuel plaatsmaakt voor Pravin Gordham, die de Zuid-Afrikaanse belastingdienst succesvol opgeschoond heeft. De Mail & Guardian heeft een aardig overzichtje van ‘the president’s men’.

    • Peter Vermaas