Verzoenende woorden VS en Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft na afloop van een ontmoeting gisteren met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gezegd dat hij goede kansen ziet voor een „herstel” van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen. Ook Lavrov sprak van een „vruchtbaar” gesprek.

Onder de vorige president Bush daalden de betrekkingen tot het nulpunt, wegens de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Oost-Europa en uitbreiding van de NAVO. Na zijn aantreden beloofde Obama echter een „herstart”.

In Washington spraken Lavrov en Obama onder meer over Iran, Pakistan, nucleaire ontwapening en het bezoek van Obama aan de Russische president Medvedev, in juli. „We hebben uitstekende mogelijkheden om de betrekkingen op tal van vlakken te verbeteren”, aldus Obama.

Over de NAVO-oefeningen in Georgië deze maand, die Moskou als een inbreuk op zijn invloedssfeer ziet, werd niet gesproken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton zei na afloop van de ontmoeting dat de twee landen zich vooral moesten richten op gemeenschappelijke belangen, zoals ontwapening. Lavrov zei daarover, doelend op Georgië, dat dat een „te belangrijk onderwerp was om te laten gijzelen door welk vijandig regime dan ook.”

Lavrov sprak in Washington tevens verzoenende woorden tot de NAVO. Hij zei te „hopen dat op korte termijn de – oppervlakkige – obstakels op het pad naar hervatting van het werk van de Rusland-NAVO-raad kunnen worden overwonnen.”

Lavrov liet vorige week weten dat hij niet bij de eerstvolgende bijeenkomst van die raad zou zijn, uit protest tegen de NAVO-oefeningen in Georgië en de uitzetting van twee Russische diplomaten bij de NAVO in Brussel, wegens een spionageschandaal. (AP, Reuters)