Veel koophuizen zonder toestemming in de verhuur

DEN HAAG. Veel mensen die hun huis niet verkocht krijgen, gaan dat verhuren zonder daarvoor toestemming te hebben gekregen van de bank. Dat meldt Direct Wonen, marktleider op de particuliere markt voor woningverhuur, op basis van eigen onderzoek. Van alle koopwoningen die worden verhuurd, zou bij 56 procent geen toestemming zijn gevraagd. Normaal geldt voor iemand met een koophuis meestal een zogeheten huurbeding. Hierin wordt door de bank uitdrukkelijk verboden een woning zonder toestemming te verhuren. De reden hiervoor is dat een verhuurde woning vaak minder waard is dan een woning in onverhuurde staat. Direct Wonen stelt dat veel banken het verhuren stilzwijgend gedogen. ”Er ontstaat tenslotte pas een probleem zodra de hypothecaire lasten niet meer worden betaald en dit doet zich bij mensen met onbetaalbare dubbele lasten juist sneller voor”, aldus Bianca Arts, directeur Verhuur van Direct Wonen.