Twee maanden cel na beschuldiging pedofilie op web

Het gerechtshof in Den Haag heeft ‘pedojaagster’ Yvonne van Hertum veroordeeld voor het plaatsen van een ongegronde aantijging op internet. De 55-jarige vrouw beschuldigde op een website een man, met adres en foto, van het voeren van een erotische chat met een minderjarige. Het hof veroordeelde Van Hertum tot vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Volgens het hof is niet gebleken dat de beschuldiging van de vrouw juist is. Het is de vraag of de chat van de beschuldigde man kwam. Ook acht het hof niet bewezen dat de chat erotisch getint was, evenmin dat de chatsessie met een minderjarige is gevoerd. Van Hertum heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan het „welbewust aantasten van de eer en goede naam van het slachtoffer”, aldus het vonnis.

De beschuldiging tegen de man stond van januari tot en met maart 2007 op de (inmiddels opgeheven) website pasop.nu. De politierechter in Den Haag veroordeelde Van Hertum in oktober vorig jaar tot zestig uur werkstraf. Van Hertum ging hierop in beroep.

Het oordeel van het hof valt nu strenger uit, omdat het zwaar tilt aan het ongegrond op internet aan de schandpaal nagelen. Zo’n beschuldiging op internet kan iemand lang achtervolgen, aldus het hof. Het slachtoffer is hierdoor, aldus het vonnis, „in hoge mate kwetsbaar, mede omdat geenszins denkbeeldig is dat het slachtoffer daardoor tot in lengte van jaren wordt achtervolgd”. Bovendien stelt het hof dat de wens om kinderseks te stoppen geen vrijbrief is om een andere misdaad te plegen.

Eind maart diende een andere zaak tegen Van Hertum. Toen werd geoordeeld dat ze twee hyperlinks moest verwijderen van de site stopkindersex.com. Er werd verwezen naar persoonsgegevens van vermeende Nederlandse pedoseksuelen. Dit kort geding was aangespannen door veroordeeld pedoseksueel Martijn Verhagen, omdat zijn foto en andere persoonsgegevens op de betreffende site stonden.

Van Hertum zegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.