Swingende collages ritselen

cd dubstep Martyn: Great Lengths * * * *
cd dubstep Martyn: Great Lengths * * * *

cd dubstep

Martyn:Great Lengths * * * *

Dit is na Aerial van 2562 vorig jaar het tweede dubstep-album van een Nederlandse producer dat internationaal hoge ogen gooit. Tenminste: een album met dubstep als overheersende inspiratiebron. Want producer en dj Martyn (Martijn Deykers) zet rustig zijn eigen koers uit. De muziek is bij Martyn voortdurend in beweging. Hij bouwt collages die van kleur verschieten, met soepel swingende percussiegeluiden en ritselende hi-hats en een scala aan synthesizereffecten. In één nummer kan het van pittig snel naar dromerig langzaam gaan.

Vancouver klinkt als een industriële werkplaats, maar wel een in een ver sterrenstelsel. In These Words wordt met fluistervocalen gevarieerd tussen penetrerende synthesizers en een wegdroomgeluid en in Right? Star! slaan de geluiden in het hogere register op hol maar is er een stevig dreunende subbas die voor een kalm fundament zorgt; dat lage, brede en subtiele basgeluid dat op Great Lengths voortdurend de boel bij elkaar houdt.

    • Saul van Stapele