SHV wil bod uitbrengen op Eriks

Handelshuis SHV Holdings wil een bod van ruim 450 miljoen euro uitbrengen op de technische handelsonderneming Eriks. Daarmee is Eriks, dat vorig jaar met succes groothandel Econosto overnam, veranderd van jager in prooi.

SHV onthulde gisteren dat het 42 euro per aandeel overheeft voor het bedrijf uit Alkmaar, dat componenten levert aan de industrie, zoals drukmeters en koelwaterleidingen. Eriks bestudeert het bod en heeft SHV toestemming gegeven tot een boekenonderzoek.

Overnames zijn bekend terrein voor Eriks, maar dan vanuit de rol van bieder. De afgelopen jaren groeide Eriks sterk door het overnemen van sectorgenoten, zoals het Britse Wybo in 2004, waardoor de omzet in één klap vrijwel verdubbelde. Daarop volgden onder meer overnames in Polen. De groep bestaat uit ruim 50 ondernemingen met vestigingen in 24 landen.

Vorig jaar kreeg Eriks na een spannende overnamestrijd met private-equitymaatschappij Gilde, waarbij Gilde in eerste instantie met de hoofdprijs leek weg te lopen, eindelijk Econosto in handen. Eriks betaalde ruim 130 miljoen euro voor de Rotterdamse groothandel in afsluiters en afdichtingen. Mogelijk wordt SHV nu de lachende derde.

Bestuursvoorzitter Jan van der Zouw van Eriks noemt het „even wennen” om „aan de andere kant van de tafel te zitten” in een overnamepoging. Hij omschrijft SHV als een „serieuze partij” en zegt met klem het bod van SHV „werkelijk te bestuderen”, al merkt hij op dat de activiteiten van SHV niet aansluiten bij die van Eriks.

SHV is onder meer eigenaar van zelfbedieningsgroothandel Makro, en Dyas, een investeerder in de ontwikkeling en productie van olie en gas. Hoewel SHV gisteren bij de onthulling van het bod stelde dat de doorgang van de transactie nog onzeker is, steeg de koers van het aandeel Eriks ruim 30 procent tot bijna 40 euro.