Selectie Theater & Dans

Maastricht Toneelstad Festival

Maastricht houdt een klein theaterfestival met als belangrijke voorstelling Vergeten straat van Johans Simons’ NTGent. Vergeten straat, naar een roman van Louis Paul Boon, gaat over een per ongeluk afgegrendelde arbeidersstraat waar kortstondig een staat van autarkische anarchie ontstaat. In Eet smakelijk serveert Ilay den Boer aan het publiek een sabbatmaaltijd en praat over het Joods zijn. Het Vervolg speelt Nachtelingen, een muzikaal bewegingsstuk over vier vreemdelingen die de laatste trein hebben gemist. 10-17 mei. Inl: 043-3505555 of www.theateraanhetvrijthof.nl.

Giselle

De nieuwe versie van het romantische ballet Giselle, door Het Nationale Ballet, reist deze maand door het land. In hun interpretatie laten balletmeesters Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante het boerenmeisje Giselle sterven van verdriet om het bedrog van haar geliefde, de als boerenjongen vermomde Graaf Albrecht. Vooral de tweede akte is prachtig, niet alleen door de meeslepende ruimtelijke patronen van het leger witte geesten van bedrogen maagden (wili’s), maar zeker ook dankzij Toer van Schayks bijzondere vormgeving. Tournee t/m 27 mei. Inl: www.het-ballet.nl; 020-5518225.

Ik ben Nietzsche

Capelle a/d IJssel, etc. Schrijvers Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen brengen een theatrale lezing van hun stuk Ik ben Nietzsche, over de zus van de filosoof die het gedachtengoed van haar broer uitleverde aan de nazi’s. Vorstenbosch speelt zelf de zus. Hij doet dat perfect: geaffecteerde stem, kokette houding, iets zwoele blik in de ogen. Zoals hij de Hitler-groet brengt, is indringend. Niet met stramme arm, maar losjes en terloops. Tournee t/m 27 mei. Inl: bostheaterproducties.

Tocht

Arjan Ederveen en Jack Wouterse spelen bij het RoTheater Tocht , een ontroerende voorstelling over eenzaamheid, herinneren en vergeten. Ze heten Margot en Betty. Wij, de toeschouwers, zijn op bezoek en krijgen campingstoeltjes toegewezen. Ondertussen reddert het tweetal en voert dialogen vol humor, bijvoorbeeld over Trudy Labij die zo ‘overdreven’ speelt en Karin Bloemen als ‘paaschocolaatje’. Tocht is als een verstilde ballade over ouderdom. T/m 23 mei Theater Frascati Amsterdam. Inl. www.rotheater.nl.

Countrymusical

In de lobby van een behekst hotel houden gasten zich schuil voor het noodweer. Zo begint de countrymusical Heelhuids & Halsoverkop door het Noord Nederlands Toneel. Hotelier Andreas is een goede genius die zijn gasten de liefde wil leren. Ko van den Bosch maakt met Heelhuids & Halsoverkop theater dat uit elke begrenzing van genres spat. De raamvertelling van hoteleigenaar en zijn gasten biedt alle mogelijkheden tot theatrale en muzikale escapades van musici, dansers en acteurs. T/m 9 mei Machinefabriek, Groningen. Inl 050-3113388 of www.nnt.nl.

Brigadier Fub

Theatergroep Carver laat de cartoons van Gummbah tot leven komen in de voorstelling Brigadier Fub of Het eeuwig menselijke. Vier vrouwachtige wezens met enorme billen en bochels debiteren op slepende toon zinloze meningen over cruiseschepen, deskundigen op televisie, en zelfgemaakte erotische tv-films om half elf ’s ochtends. Onvergelijkbaar droog absurdisme, met briljant spel van Ton Kas, Beppie Melissen, Raymonde de Kuyper en Joke Tjalsma. Tournee t/m 31 mei. Inl www.viarudolphi.nl