Selectie Muziek

NBE en Savall

Jordi Savall leidt het Nederlands Blazersensemble in ‘Danza del Viento’, met muziek uit tal van landen en tijdperken. 14 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Orgelimprovisaties

Met een Improvisatie Symposium en Festival gaat het Amsterdamse Orgelpark Research Program door met het geven van een nieuwe aanwezigheid van het orgel in het muziekleven. Organisten improviseren al eeuwen, zoals nu in pop en jazz. Er zijn van 13 t/m 16 mei lezingen, masterclasses, workshops, een improvisatieconcours en concerten. Inl.: www.orgelpark.nl

Radu Lupu De pianist Radu Lupu geeft in de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw een recital met de sonates nrs 8 ('Pathétique’), 9 en 10 van Beethoven en de Sonate in Bes van Schubert. 10 meu 20u15 res 020 6718345

The Tempest

In de ZaterdagMatinee klinkt de eerste volledige uitvoering in concertvorm van de opera The Tempest van de Britse componist Thomas Adès, vier jaar geleden een enorm succes in het Royal Opera House Covent Garden in Londen. Markus Stenz dirigeert de opera, gebaseerd op het toneelstuk van Shakespeare bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot omroepkoor en tal van solisten. 16 mei 14u Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345 (live op Radio 4)

Concours de la chanson

Het festival Alliance Française, van 12 t/m 17 mei in Amstelveen, biedt ook twee chanson-evenementen. Op 14 mei 20u is er 'La French Music’ met oa Liesbeth List, Lenny Kuhr, Philippe Elan, Peppermoon, Pascal Danel, Ben Cramer en Ralph Rousseau. Op 17 mei 15u presenteert Ivo Niehe de finale van het Concours de la Chanson met o.a. Liesbeth List, Frances Gramende, Tonny Eyk en Yves Duteit. Inl.: www.alliance-francaise.nl

PJ Harvey

Het rockicoon uit het zuidoosten van Engeland bracht onlangs een album uit dat ze samen met John Parrish maakte, genaamd A woman a man walked by. Dat werd geen makkelijke plaat – de songs gaan van zachte wiegeliedjes tot chaotische rocksongs – maar wel een plaat die bekoort. Het concert in Paradiso is haar enige concert in Nederland. 13 mei, 19u30, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

The Black Crowes

De onaangepaste rockers uit Atlanta scoorden vooral in de jaren negentig grote hits als Hard to handle, een oude hit van Otis Redding notabene. Nu zijn ze terug, met een nieuwe bassist, en hun zo vertrouwde retrorock. 13 mei, 20u, Heineken Music Hall, Amsterdam. Inl: www.mojo.nl

Rauw

Oudgediende diskjockey Joost van Bellen gaat weer door Nederland, met zijn Rauw feesten en zijn mix van harde house en ruwe techno. Aankomend weekeinde staat hij in Utrecht, waar hij ook het tweetal Thunderheist mee naar toe neemt, met daarin de Nigeriaanse frontvrouw Isis. 9 mei, 23u, Tivoli, Utrecht. Inl: www.tivoli.nl

Tomasz Stanko

Critici vergelijken jazztrompetist Tomasz Stanko met Miles Davis en Chet Baker, maar hij heeft wel degelijk een eigen stijl van improviseren ontwikkeld. In het Rotterdamse Lantaren-Venster is ook de Poolse pianist Marcin Wasilewski aanwezig. 9 mei, 21u, Lantaren Venster, Rotterdam. Inl: www.lantaren-venster.nl

Muzikantendag

Muzikantendag 2009 vindt plaats in 013, Tilburg, met demonstraties, workshops en optredens van oa. Kyteman, Spinvis en Hit Me TV. ‘s Avonds treden er 18 bands uit België en Nederland op. 9 mei, vanaf 10u45. 013, Tilburg. Inl: www.013.nl