Selectie Film

Tulpan

In de Kazakse steppen van stof en zand komt Asa aangelopen. Zijn diensttijd bij de Russische marine zit erop en hij wil een schapenranch gaan bouwen. Een klein probleempje: Asa is niet getrouwd en de enige manier om een kudde te verwerven is zich snel te verloven met de mooie Tulpan. Eigenlijk wil Tulpan naar de stad, om te studeren. Gelauwerd documentairemaker Sergei Dvortsevoj (Chimkent, 1962) werkte vier jaar aan zijn film, tot hij niets meer aan het toeval over hoefde te laten; alles ziet er uit alsof het zomaar in de Kazakse is aangetroffen. Regie: Sergei Dvortsevoj. In: 9 bioscopen.

Appaloosa

De western is inmiddels een symbool voor een zekere weemoed naar het Hollywood van weleer en naar een een type acteur, die nauwelijks meer bestaat. Acteur Ed Harris regisseert zijn eerste film Appaloosa en speelt zelf de hoofdrol als marshall Virgil Cole, die met zijn trouwe metgezel Everett Hitch (Viggo Mortensen), door het westen trekt om de orde te herstellen in dorpen en gehuchten. Harris en Mortensen zijn geloofwaardig als volmaakt op elkaar ingespeelde collega’s, die aan een half woord genoeg hebben. Regie: Ed Harris. Met: Ed Harris, Viggo Mortensen,Jeremy Irons In: 5 bioscopen.

Babaji, An Indian Love Story

De kruidendokter Babaji verwerft nationale bekendheid als hij besluit om zijn vrouw niet te cremeren maar te begraven op zijn erf en elke dag een paar uur in het nog lege graf naast haar te gaan liggen. Regisseur Jiska Rickels geeft in Babaji, An Indian Love Story een aardig beeld van de merkwaardige symbiose tussen de moderne en traditionele kanten van de Indiase samenleving. Regie: Jiska Rickels. In: 7 bioscopen.

Het jaar 2602. Kinderverhalen uit het Jappenkamp

In 1942 bezet Japan Nederlands-Indië en de Japanners voeren hun kalender in, het is vanaf dat moment het jaar 2602. De gelijknamige documentaire van André van der Hout en Linda Lyklema vertelt aan de hand van interviews met overlevenden van het Jappenkamp over hun ervaringen. Alle geïnterviewden waren tussen de vier en achttien. De interviews zijn doorsneden met mooi beeldmateriaal, maar de ogenschijnlijk emotieloze manier van het ophalen van herinneringen, maakt de meeste indruk. In: 5 bioscopen.

Opera

Graaiend in een bak popcorn naar een opera kijken: Pathé Schouwburgplein, Rotterdam brengt 9 mei (19u) een rechtstreekse opera-uitzending op het witte doek. The New York Metropolitan Opera, vertolkt La Cenerentola van Rossini met Elina Garanca als Cenerentola en Lawrence Brownlee als haar prins op het witte paard, Don Ramiro. Inl 0900-1458 en www.pathe.nl/schouwburgplein

Pièce Unique

Het Filmmuseum presenteert Pièce Unique: films van regisseurs met slechts één titel op hun naam die desondanks opzien baarden. Met werk van choreografe Anna Teresa de Keersmaker (Achterland, 1991), zanger Bob Dylan (Renaldo and Clara, 1978), acteur Marlon Brando (One-Eyed Jacks, 1961) en toneelschrijver Harold Pinter (Butley, 1974). Ook zijn er inleidingen voorafgaand aan de film. T/m 3 juni. Inl www.filmuseum.nl