Selectie Buitenland

Antwerpen

Extra City in Antwerpen exposeert een keuze uit de vrijwel onbekende Mexicaanse tekeningen van de Russische filmregisseur Sergei Eisenstein (1898-1948). Hij maakte ze in 1931 en 1932. Ook zijn er fragmenten te zien van zijn onvoltooide en op last van Stalin deels vernietigde Mexicaanse film Que viva México! De ‘vader van de filmmontage’ Eisenstein was als gevierd cineast van Pantserkruiser Potemkin door Stalin naar Hollywood gestuurd om de gesproken film te bestuderen. Aansluitend verbleef hij enige tijd in Mexico, waar hij begon te schetsen. De ongedwongen, eenvoudige en prachtige tekeningen ademen vrijheid. T/m 21 juni, Extra City, Tulpstraat 79, wo t/m zo 14-19u (do tot 20u). Inl 0032 36771655 en www.extracity.org

Luik

Le Grand Curtius is het nieuwe stadsmuseum van Luik. En De demain à Delvaux is de eerste expositie in dit indrukwekkende zeventiende eeuwse paleizencomplex. Luik is duidelijk bezig aan een wederopstanding. De expositie richt zich met meer dan 80 zelden getoonde werken op de jaren twintig en dertig uit het oeuvre van de latere surrealist Paul Delvaux (1897-1994). Omdat later dit jaar het nieuwe station van architect Santiago Calatrava wordt geopend, is als thema Delvaux’ fascinatie voor treinen, trams en spoorwegstations genomen. T/m 28 juni, Le Grand Curtius, Féronstrée 136, wo t/m ma 10-18u. Inl 0032 42218000 en www.grandcurtiusliege.be

Antwerpen

De West-Europese kennismaking met exotische planten en dieren uit Midden- en Zuid-Amerika verliep via tekeningen en gedrukte werken van wetenschappers en kolonisten. Andersom werd kennis in de Nieuwe Wereld verspreid met boeken en prenten. De expositie Columbus achterna in Museum Plantin-Moretus laat dit tweerichtingsverkeer zien met een schat aan materiaal. Unieke bruiklenen uit Spaanse en Portugese bibliotheken illustreren hoe invloed werd uitgeoefend via drukwerk uit Antwerpse drukkerijen. T/m 19 juli, Museum plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 32211450 en www.museumplantinmoretus.be

Roergebied

De pianisten Hélène Grimaud, Radu Lupu en Ivo Pogorelich treden op in het Klavier Festival Ruhr. Op het programma staan jazz en klassiek – van liederencycli tot en met pianoconcerten begeleid door een compleet orkest. Zo dirigeert Daniel Barenboim de Staatskapelle Berlin, terwijl het Michel Camilo Trio Jazz for Children brengt. Veel locaties zijn bijzonder: het Landschaftspark in Duisburg of Schloss Horst in Gelsenkirchen. T/m 17 juli. Inl 0049-1805001812 en www.klavierfestival.de.

Leipzig

Leipzig is t/m 16 mei de plek waar de wereldtop van de vocale ensembles bijeenkomt. Het festival A Cappella laat horen hoe veelzijdig vocale muziek kan zijn. Een onderdompeling in middeleeuwse sferen is even goed mogelijk als een verkwikkend swingbad. Niet missen: de vrouwengroep Eva Quartet, de formatie The Idea of North en het Ensemble Clément Janequin. Inl 0049-341141414 en www.a-cappella-festival.de.

Bonn

De blote vrouw kijkt het publiek aarzelend aan. Alleen een witte doek bedekt haar schaamdelen. Amedeo Modigliani schilderde het naakt in 1917 en hij verwerkte er expressionistische, kubistische en symbolistische elementen in. Modigliani’s leven was getekend door ziekte en depressies. Een groot retrospectief in Bonn brengt het heel dichtbij. T/m 30 aug in de Kunst- und Ausstellungshalle, Friedrich-Ebert-Allee 4. Inl 0049-22891710 en www.kah-bonn.de.