Rotterdamse mast wijkt niet voor actiecamping

Er zijn geen alternatieven voor de bouw van een zendmast in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. Dat blijkt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken uit diverse onderzoeken. Omwonenden verzetten zich tegen de bouw van de communicatiemast, die nodig is voor een nieuw, dekkend communicatienetwerk voor hulpverleners.

Uit protest tegen de 53 meter hoge mast hadden bewoners vorige week de ‘camping Zondermast’ ingericht op de bouwlocatie. Begin deze week hebben bewoners daarnaast een klacht ingediend tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de Nationale Ombudsman.

De veiligheid van burgers en hulpverleners in het centrum van Rotterdam maakt het echter noodzakelijk snel een mast neer te zetten langs de spoorlijn bij de Essenburgsingel. Dat heeft topambtenaar Dick Schoof, verantwoordelijk voor veiligheid, gisteren namens minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) aan de gemeente Rotterdam geschreven. Hij meldt dat twee jaar overleg en onderzoek geen goed alternatief heeft opgeleverd. „Dat spijt mij oprecht.” Schoof vraagt begrip voor zijn besluit de bouw van de zendmast voor het zogeheten C2000-netwerk te hervatten.

Diverse partijen uit de gemeenteraad van Rotterdam hadden minister Ter Horst gevraagd nog eens naar enkele alternatieven te kijken. (ANP)