RBS boekt een lager verlies dan verwacht

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft vanmorgen een verlies over het eerste kwartaal bekendgemaakt van 44 miljoen pond (49 miljoen euro). Het verlies, dat lager uitviel dan veel analisten hadden verwacht, was vooral te wijten aan afschrijvingen op niet-rendabele kredieten. In het eerste kwartaal van vorig jaar boekte RBS nog een winst van 479 miljoen pond.

De bank zag haar inkomsten ondanks de moeilijkheden van de afgelopen maanden verrassend stijgen met 26 procent. Dit was vooral te danken aan goede resultaten van haar zakenbank. RBS zag zelfs kans extra nieuwe klanten te trekken, mogelijk omdat klanten het vertrouwenwekkend vinden dat de regering inmiddels 70,3 procent van RBS in handen heeft. Deze positieve ontwikkelingen werden echter tenietgedaan door de noodzaak tot veel meer afschrijvingen van slechte leningen.

De beurs reageerde vanmorgen verheugd op de nieuwe resultaten. De koers van het aandeel RBS steeg met 15 procent tot 47,3 pence. Afgelopen januari stond dit nog op een dieptepunt van 11,6 pence. Vooral de tweede helft van 2008 was rampzalig voor RBS. Over 2008 maakte de bank een verlies bekend van 24,1 miljard pond, een Brits record.

RBS, dat vooral door de overname van ABN Amro kort voor het inzetten van de recessie in acute problemen raakte, waarschuwde voor voorbarig optimisme. „Sommige commentatoren beginnen te praten over een economisch herstel, maar wij blijven voorzichtig en blijven ons bedrijf besturen vanuit de verwachting dat zowel 2009 als 2010 erg moeilijke jaren zullen worden voor RBS”, aldus topman Stephen Hester, de opvolger van de in ongenade gevallen Sir Fred Goodwin.

Concurrent Barclays maakte gisteren een winst over het eerste kwartaal bekend van 1,37 miljard pond, 15 procent meer dan vorig jaar. De gunstige resultaten waren volgens de directie vooral te danken aan de overname van een deel van de failliete boedel van Lehman Brothers vorig najaar.