Ouders: daad Karst verbijsterend

Door een onzer redacteuren

„Het is onbegrijpelijk en verbijsterend. We zijn perplex.” Dat zeiden de ouders van Karst T. gisteren tegen het ANP. Het echtpaar heeft geen idee waarom hun zoon op Koninginnedag op het publiek is ingereden en daarmee met hem zes mensen de dood in nam. Voor zover zij weten, had T. niets tegen de koninklijke familie. „Hij vond Beatrix een stabiele factor.”

Vader en moeder T. hoorden zelf voor het eerst van de aanslag toen ze over een rommelmarkt liepen. Iets later belde hun andere zoon: „Pa, het lijkt erop alsof Karst degene was die die aanslag gedaan heeft.”

T. had de dag ervoor zijn moeder nog gesproken, vertelden ze. Hij belde, zoals altijd als eerste van de vier kinderen, om haar te feliciteren met haar verjaardag. Hij klonk opgewekt.

Het echtpaar beschrijft T. als een attent, lief persoon. Vrienden had hij niet, maar met zijn ouders, broer en twee zussen had hij volgens hen goed contact. Op school deed hij het aanvankelijk goed. Met de hotelschool in Apeldoorn stopte hij na anderhalf jaar, waarna militaire dienst en baantjes volgden.

Daarna kwam een slechte periode. T. had schulden, raakte zijn huis kwijt en zwierf een paar maanden rond met een tentje. „We vermoeden dat hij toen dronk en joints rookte.” Hier kwam een eind aan toen T. een zolderkamer in Apeldoorn betrok en een baan kreeg bij een benzinestation. Vader: „Hij heeft al zijn schulden afbetaald. Toen dat klaar was, hebben we samen die prestatie gevierd.”

Sinds herfst 2008 ging het opnieuw slecht. T. vond dat hij in de fabriek in Apeldoorn waar hij een aantal jaar werkte, onrechtvaardig werd behandeld. Hij bleef weg en raakte in een dip, volgens de ouders. Maar de laatste maand ging het beter. „Hij was weer vrolijk, kwam weer op verjaardagen.” Waarom hij dan vorige week een aanslag op het koningshuis probeerde te plegen, is hun volstrekt onduidelijk. „Hij moet op dat moment gek zijn geweest”, denkt zijn vader. „Ik herken in deze daad niets van het jong dat het ooit was.”

De slachtoffers worden vandaag en morgen in Apeldoorn herdacht.