Op de vlucht voor Jesusita

Op de vlucht voor Jesusita Santa Barbara. Inwoners van de Amerikaanse stad Santa Barbara zien hoe ‘Jesusita’ tientallen villa’s in de as legt. De berichten over de enorme bosbrand, die afgelopen maandag uitbrak, waren aanvankelijk optimistisch. De brandweer zou het vuur onder controle hebben. Maar op dinsdagmiddag trok de wind aan. Sindsdien grijpt Jesusita om zich heen. Een gebied van vijf vierkante kilometer is verwoest en 3.500 huizen worden door de brand bedreigd. Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen en 13.500 mensen laten evacueren. Meer dan 1.300 brandweermannen proberen ondertussen het vuur te bestrijden. Tien brandweermannen raakten hierbij gewond, onder wie drie ernstig. „We kunnen niets doen om de brand onder controle te krijgen”, zegt David Sadecki, brandweercommandant van Santa Barbara. „Het is door de plotselinge windvlagen te gevaarlijk voor de brandweermannen. Het ene moment ben je veilig, het volgende moment sta je er middenin.” Verwacht wordt dat de harde wind de komende dagen blijft aanhouden. In 2007 werd Californië ook al geteisterd door bosbranden. Toen werden meer dan een half miljoen mensen uit gebieden San Diego en Los Angeles geëvacueerd, en werd bijna 200.000 hectare verwoest. Foto Mark Ralston/Foto AFP Local residents watch as houses burn and others are threatened by flames during the Jesusita Fire in the hills of Santa Barbara, May 6, 2009. A wind-driven wildfire destroyed homes and forced hundreds of residents to flee in the California coastal town. Santa Barbara County Fire officials said at least one person had been injured in the blaze, while around 2,000 people were ordered to evacuate after a fire which began on Monday exploded into life. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Op de vlucht voor Jesusita Santa Barbara. Inwoners van de Amerikaanse stad Santa Barbara zien hoe ‘Jesusita’ tientallen villa’s in de as legt. De berichten over de enorme bosbrand, die afgelopen maandag uitbrak, waren aanvankelijk optimistisch. De brandweer zou het vuur onder controle hebben. Maar op dinsdagmiddag trok de wind aan. Sindsdien grijpt Jesusita om zich heen. Een gebied van vijf vierkante kilometer is verwoest en 3.500 huizen worden door de brand bedreigd. Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen en 13.500 mensen laten evacueren. Meer dan 1.300 brandweermannen proberen ondertussen het vuur te bestrijden. Tien brandweermannen raakten hierbij gewond, onder wie drie ernstig. „We kunnen niets doen om de brand onder controle te krijgen”, zegt David Sadecki, brandweercommandant van Santa Barbara. „Het is door de plotselinge windvlagen te gevaarlijk voor de brandweermannen. Het ene moment ben je veilig, het volgende moment sta je er middenin.” Verwacht wordt dat de harde wind de komende dagen blijft aanhouden. In 2007 werd Californië ook al geteisterd door bosbranden. Toen werden meer dan een half miljoen mensen uit gebieden San Diego en Los Angeles geëvacueerd, en werd bijna 200.000 hectare verwoest. Foto Mark Ralston/Foto AFP Local residents watch as houses burn and others are threatened by flames during the Jesusita Fire in the hills of Santa Barbara, May 6, 2009. A wind-driven wildfire destroyed homes and forced hundreds of residents to flee in the California coastal town. Santa Barbara County Fire officials said at least one person had been injured in the blaze, while around 2,000 people were ordered to evacuate after a fire which began on Monday exploded into life. AFP PHOTO/Mark RALSTON AFP

Inwoners van de Amerikaanse stad Santa Barbara zien hoe ‘Jesusita’ tientallen villa’s in de as legt.

De berichten over de enorme bosbrand, die afgelopen maandag uitbrak, waren aanvankelijk optimistisch. De brandweer zou het vuur onder controle hebben. Maar op dinsdagmiddag trok de wind aan. Sindsdien grijpt Jesusita om zich heen. Een gebied van vijf vierkante kilometer is verwoest en 3.500 huizen worden door de brand bedreigd. Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen en 13.500 mensen laten evacueren.

Meer dan 1.300 brandweermannen proberen ondertussen het vuur te bestrijden. Tien brandweermannen raakten hierbij gewond, onder wie drie ernstig.

„We kunnen niets doen om de brand onder controle te krijgen”, zegt David Sadecki, brandweercommandant van Santa Barbara. „Het is door de plotselinge windvlagen te gevaarlijk voor de brandweermannen. Het ene moment ben je veilig, het volgende moment sta je er middenin.”

Verwacht wordt dat de harde wind de komende dagen blijft aanhouden. In 2007 werd Californië ook al geteisterd door bosbranden. Toen werden meer dan een half miljoen mensen uit gebieden rond San Diego en Los Angeles geëvacueerd, en werd bijna 200.000 hectare verwoest.