Op bezoek bij de Tibetaanse dichteres Woeser

Gisteren was ik op bezoek bij de Tibetaanse dichteres Tsjering Woeser. Ze woont op de twintigste verdieping van een eenvoudige flat in Tongzhou, een buitenwijk van Peking. Haar kleine woning is in Tibetaanse stijl ingericht. Houten ornamenten zijn kleurig beschilderd. Op een Tibetaans altaar staan foto’s van de Dalai Lama. Ze draagt een lange groene

Woeser. (Foto AFP)

Tsjering Woeser. (Foto AFP)Tsjering Woeser. (Foto AFP)

Gisteren was ik op bezoek bij de Tibetaanse dichteres Tsjering Woeser. Ze woont op de twintigste verdieping van een eenvoudige flat in Tongzhou, een buitenwijk van Peking. Haar kleine woning is in Tibetaanse stijl ingericht. Houten ornamenten zijn kleurig beschilderd. Op een Tibetaans altaar staan foto’s van de Dalai Lama. Ze draagt een lange groene batik rok en zilveren sieraden. Terwijl ze thee zet, mag ik foto’s bekijken die herinneren aan vervlogen tijden in Tibet waar ze tot haar vierde jaar woonde.

Woeser is een moedige maar zeer zachtaardige vrouw die zonder een spoor van fanatisme kritiek uitoefent op de manier waarop China Tibet ‘koloniseert’.

Woeser. (Foto AFP)

Woeser. (Foto AFP)Woeser. (Foto AFP)

Het gezin verhuisde naar Sichuan waar grote groepen Tibetanen wonen. Na de middelbare school studeerde Tsjering Chinese literatuur aan de universiteit van Chengdu. Omdat ze zich gediscrimineerd voelde, begon ze verboden boeken over Tibet te lezen. Zo kwam ze er achter dat haar veel informatie was onthouden. In 1990 keerde terug naar Lhasa waar ze ging werken als redacteur van een literair tijdschrift.

Haar beeld over de rol van China in Tibet radicaliseerde naarmate ze met meer monniken sprak. Ze werkte ongeveer zes jaar aan twee boeken over de Culturele Revolutie in Tibet. De boeken zijn in het Mandarijn geschreven en heten vertaald: Verboden geheugen en Herinnering aan Tibet.

In 2004 werd ze vanwege haar kritische opvattingen ontslagen. Omdat haar leven in Lhasa onmogelijk was geworden, verhuisde ze in 2004 naar Peking waar ze trouwde met de Chinese schrijver Wang Lixiong.

Ik sprak met Woeser over het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland en vroeg of het een goede zaak is dat de Nederlandse overheid de spiritueel leider ontmoet. Woeser: „Ik snap dat er veel zakelijke belangen op het spel staan die overheden weerhouden om een eenduidig standpunt over de Dalai Lama en de positie van Tibet in te nemen. Maar toch is het positief dat de Dalai Lama door Nederland wordt ontvangen. Alleen door dialoog kunnen we begrip kweken.”

    • Bettine Vriesekoop