NRCBOEKEN.NL

Michael Ignatieff Foto AP Liberal Leader Michael Ignatieff waves as he concludes his acceptance speech to delegates at the Liberal Leadership Convention in Vancouver, British Columbia, Canada on Saturday, May 2, 2009. (AP Photo/The Canadian Press, Adrian Wyld)
Michael Ignatieff Foto AP Liberal Leader Michael Ignatieff waves as he concludes his acceptance speech to delegates at the Liberal Leadership Convention in Vancouver, British Columbia, Canada on Saturday, May 2, 2009. (AP Photo/The Canadian Press, Adrian Wyld) Associated Press

Rendell ontkent ‘moord’ op Wexford

Schrijfster Ruth Rendell heeft het bericht dat zij haar laatste ‘Inspecteur Wexford’-thriller zou hebben ingeleverd ontkend. Nadat de Britse krant The Telegraph maandag had gemeld dat de 79-jarige Rendell geen Wexfordboek meer wilde schrijven na haar 22ste, The Monster in the Box, die in oktober zal verschijnen, weersprak haar redacteur Paul Sidey dit dinsdag in The Guardian. „Ik ben nu 27 jaar Ruths redacteur en ik zou het heel erg vinden als Reggie uit mijn leven verdween.” Rendell schrijft sinds 1964 over Reg Wexford. (MS)

Google Book Settlement in onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal onderzoeken of het Google Book Settlement niet indruist tegen de wet op de vrije mededinging, meldt Reuters. Het Book Settlement is de miljoenendeal tussen Google Book Search enerzijds en Amerikaanse auteurs- en uitgeversverenigingen anderzijds over het copyright van digitaal aangeboden boeken. De afspraak wordt wereldwijd fel gekritiseerd. Voor Google zou met deze regeling de weg naar een informatiemonopolie wijd open liggen. Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of de klachten gegrond zijn. (HC)

TIJDSCHRIFT

De Brakke Hond 102

Van de omslag moet De Brakke Hond het in het lentenummer niet hebben, want dat is opgesierd met iets wat op het eerste gezicht het resultaat van een ontharingssessie from hell lijkt te zijn. Waarschijnlijk is het een geplukte kip of ander gevogelte. Het ziet er in elk geval rood, geïrriteerd en vooral onsmakelijk uit. Binnenin is het frisser, met veel jongelingen, zoals de pas achttienjarige dichteres Amarantha Groen (die volgens het redactionele overzicht ‘sinds kort ook cakes bakt’), Jan Aelberts, die enkele maanden terug de korteverhalenwedstrijd van tijdschrift Lava won, en Henk van Straten, die vorig jaar debuteerde met de roman Ik ben de regen.

Voor De Brakke Hond schreef Van Straten het verhaal ‘Glas’, over een dierentuindirecteur die ’s nachts uit pure sleur de hokken van de dieren openzet zodat er eindelijk weer eens wat gebeurt. Af en toe stokt de snelheid in de vertelling even, maar verder is het scherp geschreven. Hoofdpersonage Berend Hendrikx houdt het midden tussen ‘de man’ in Brusselmans’ De man die werk vond ( ‘‘‘Hoe erg is het?’’ vroeg Berend aan niemand in het bijzonder’) en Charles Bukowski’s vrouwenvriend Henry Chinaski (‘Waarom kan dat mens niet een keer iemand liggen te neuken als ik onverwacht thuis kom?’). ‘Geestig’, is een woord waarmee schrijvers te vaak worden getypeerd (want zo geestig zijn de meeste schrijvers helaas niet), maar nu mag het. (SK)

Michael Ignatieff ook officieel partijleider

De Canadese auteur Michael Ignatieff is door zijn Liberale Partij in Canada officieel verkozen tot voorzitter. Daarmee wordt hij de belangrijkste oppositieleider tegen de conservatieve regering van premier Stephen Harper. Ignatieff was al interim-partijleider. De historicus Ignatieff gaf onder meer les aan de universiteiten van Oxford, Cambridge en Harvard en publiceert over uiteenlopende internationale kwesties. Zijn recentste roman is Charlie Johnson in the Flames (2005). Sinds datzelfde jaar is hij actief in de Canadese politiek. (HC)

OP DE SITE

French / Nieuwslezen

Een necrologie van de deze week overleden Marilyn French, schrijfster van het beroemde The Women’s Room, en in de rubriek Nieuwslezen enkele boeken over de toekomst van de auto-industrie.

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl