Murdoch: gratis is voorbij op web

Lezers van de Britse dagbladen The Times en The Sun moeten binnenkort wellicht betalen om hun krant op internet te lezen. Eigenaar Rupert Murdoch maakte dat bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers van zijn bedrijf. Volgens Murdoch is de tijd dat alles gratis is op internet voorbij. Hij is de eerste grote uitgever die verwacht dat lezers willen betalen voor nu nog gratis informatie. Murdoch meende eerst nog dat kranten geld moesten verdienen met advertenties rond gratis online kopij. Hij wilde zelfs de site WSJ.com van The Wall Street Journal opengooien en meer geld verdienen met reclame. Die krant is een van de weinige die geld verdient met online abonnementen. Hij zag later af van het plan. Het succes van WSJ.com toonde hem dat „het mogelijk is om geld te vragen voor informatie”. (NRC)