Mugabe wel, de Dalai Lama niet

De inauguratie van Jacob Zuma, morgen in Pretoria, kost de Zuid-Afrikaanse regering 75 miljoen rand. Dat geld is vooral nodig om de vele buitenlandse regeringsleiders en staatshoofden op fatsoenlijke wijze onder te brengen en te vermaken. De beveiliging van de leiders is in het kostenplaatje niet meegerekend.

Wie profiteren er allemaal van de luxe ontvangst in Pretoria? Met andere woorden: wie komen er morgen?

De Soedanese president Omar al-Bashir was wel uitgenodigd, maar komt niet, zei een hoge ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. Daarmee is Zuid-Afrika in ieder geval één diplomatiek fiasco bespaard gebleven.

Bashir wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag tenslotte gezocht voor oorlogsmisdaden in Darfur. En Zuid-Afrika had als een van de deelnemende landen in het Statuut van Rome, Bashir moeten oppakken.

De leiders van Guinee-Bissau, Madagaskar en Mauretanië werden voor de inauguratie expliciet niet uitgenodigd omdat die landen wegens ondemocratische machtsovernames uit de Afrikaanse Unie zijn gezet. Soedan is gewoon lid van de AU en moest dus uitgenodigd worden, vonden de Zuid-Afrikanen.

Maar met de afmelding van Bashir zijn de problemen van de Zuid-Afrikanen niet voorbij. President Robert Mugabe van Zimbabwe zal namelijk wel zijn opwachting maken. In Pretoria hangen inmiddels al her en der affiches met de tekst ‘Mugabe go Home’, opgehangen door de Afrikaner actiegroep AfriForum. Die vindt het een schande dat de Dalai Lama onlangs door Zuid-Afrika een visum geweigerd is, terwijl Mugabe gewoon mag komen.

Andere omstreden gasten: koning Mswati III van Swaziland en de Libische leider Gaddafi, op het moment voorzitter van de AU. (Interessant trouwens dat Cosatu, een steunpilaren van Zuma, hier groot bezwaar tegen maakt maar blijkbaar nu al het luisterend oor van Zuma kwijt is.

Als persoonlijke gasten van Zuma komen onder andere oud-president Kaunda van Zambia, de voormalige Mozambikaanse leider Chissano en de Amerikaanse burgerrechtendominee Jesse Jackson. Zuma, die vijf keer getrouwd is, wordt vergezeld door liefst drie first ladies.

    • Peter Vermaas