Met wat overkill naar Moskou en Brussel

‘Let your light shine / Shine, shiiiine, shiiiiiiine, SHIIIIIIIIINE!’ Dit is het slot van het Nederlandse Songfestivalliedje, zodat u vast kunt oefenen voor het meezingen volgende week. (De melodie beluistert u op songfestival.nl, oefen vooral de modulaties, die gebruikelijk zijn op het Songfestival.)

U vindt Shine, waarmee de Toppers op het Eurovisiesongfestival optreden, misschien niet zo’n goed nummer. Maar Topper Jeroen van der Boom zei in Toppers op weg naar Moskou dat veel mensen maanden geleden zeiden dat het een slecht liedje was. Maar nu het nummer ellendig veel is gedraaid, zijn de meningen omgeslagen. Van der Boom: „Overkill is kennelijk toch goed.”

Zo werkt het misschien ook bij de verkiezingen voor het Europees Parlement (noteer even in uw agenda: donderdag 4 juni). U heeft er nog helemaal geen zin in? Denk aan de wijze woorden van Van der Boom. Overkill werkt. Dus gewoon lekker al die verkiezingsdebatten volgen. Dan komt de zin in die verkiezingen vanzelf.

Gisteravond schoven negen (!) politici aan bij Pauw en Witteman voor het eerste tv-debat tussen de lijsttrekkers. En het was, hoe zeg je dat netjes, een levendig debat. We hebben Paul Witteman 26 keer horen roepen: „Ho, ho, niet door mekaar!” of varianten daarop.

De lijsttrekkers hadden fanatieke partijaanhangers bij zich. Enkele VVD’er hadden zich tactisch opgesteld achter Barry Madlener van de PVV (die er na afzeggingen voor eerdere discussies nu wel bij was). Zodra hij in beeld kwam, kwamen ook de bordjes STEM VVD in beeld. Erg irritant. Net als het applaus dat om de haverklap door de studio klaterde, als een van de lijsttrekkers iets goeds zei. Of iets gevats. Of iets onaardigs over een ander. Of gewoon überhaupt iets zei. „Jongens, als we na elke komma van een lijsttrekker gaan applaudisseren... dat kost heel veel tijd”, zei Jeroen Pauw streng. Het hielp niet echt. Net zoals het ‘ho, ho, niet door mekaar!’ weinig zoden aan de dijk zette.

Het was best onderhoudend, dat wel, maar vooral ook een herhaling van bekende Europese zetten. Kan iemand nog iets origineels bedenken over de thema’s ‘Brusselse bureaucratie’, ‘het geld dat Europa ons kost’, ‘het grondwetsreferendum’, ‘Turkije’?

Maar wat is nou de echte killer? Misschien wel het tijdstip. Pauw & Witteman is vlak voor middernacht op tv. Negen lijsttrekkers over Europa, dat is niet echt lekker ‘vlak-voor-het-slapen-gaan’-materiaal. Dat blijkt ook uit de kijkcijfers: er waren 749.000 kijkers, meldt de Stichting KijkOnderzoek. Terwijl Pauw & Witteman eerder deze week tussen de 951.000 en 1,3 miljoen kijkers trok.

Ach, we zijn gewoon nog niet helemaal klaar voor 4 juni. Hoogste tijd dus voor wat overkill.

    • Peter Leijten