Mager resultaat Vion

De strategie is goed, alleen de financiële resultaten niet. Dat is de conclusie van Vion-topman Daan van Doorn over het jaar 2008. De grootste slachter van Europa heeft zijn winst zien halveren tot 54 miljoen euro op een fors gestegen omzet van 8,6 miljard.

De ambitie van Vion is een dominante positie in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië – drie landen die het als zijn thuismarkt beschouwt. Met de overname van het Britse Grampian Country Foods is vorig jaar „een beslissende stap” gezet, stelt Van Doorn. Met deze overname steeg de omzet van 7,1 miljard euro naar 8,6 en het aantal werknemers van ruim 16.000 naar 35.500.

De belangrijkste oorzaak voor het tegenvallende resultaat is volgens Vion dat het niet alle kosten kan doorberekenen aan supermarkten, omdat er een groot aanbod van vlees is op de wereldmarkt. Afnemers kunnen leveranciers tegen elkaar uitspelen.

Gelukkig is één ding zeker, stelt Van Doorn, ook in de huidige economische storm: „Mensen en dieren blijven eten.”