Leider van Jema'ah Islamiyah gepakt

De vermeende leider van een islamitische terreurorganisatie, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het bloedbad in Bali in 2002, is in Maleisië gearresteerd. Daarmee is een einde gekomen aan de jacht van meer dan een jaar op de meest gezochte man van Singapore.

Mas Selamat Kastari, die de leider zou zijn van de Singaporese tak van de terreurorganisatie Jema’ah Islamiyah, ontsnapte vorig jaar februari via een open toiletraam uit een zwaar bewaakte gevangenis in Singapore. Zijn vlucht bracht de autoriteiten van de eilandstaat in grote verlegenheid.

Mas Selamat werd verdacht van het beramen van bomaanslagen. Ook zou hij plannen hebben voorbereid voor een vliegtuigkaping in Singapore.

Jema’ah Islamiyah was in 2002 verantwoordelijk voor bomaanslagen op uitgaansgelegenheden op het Indonesische eiland Bali. Daarbij vielen 202 doden, van wie de meesten buitenlandse toeristen.

De drie bommenleggers van Bali’ werden vorig jaar geëxecuteerd. Hun terreurnetwerk Jema’ah Islamiyah is de afgelopen jaren met succes bestreden, al zijn er nog splintergroepen actief .

Mas Selamat is, zo is vandaag bekendgemaakt, op 1 april aangehouden in Johor, de zuidelijkste deelstaat van Maleisië die tegen Singapore ligt.

De arrestatie was een gecoördineerde actie van de veiligheidsdiensten van de twee landen. Sinds zijn arrestatie wordt hij in Maleisië verhoord. (AP, Reuters)