Keniaanse aristocraat riskeert levenslang

Hij is de bekendste blanke boer in Kenia. Hij is nazaat van de beroemdste Britse koloniaal van het land. En hij is schuldig aan doodslag.

Thomas Cholmondeley, achterkleinzoon van de roemruchte Lord Delamere, heeft in 2006 een stroper doodgeschoten op zijn landgoed, zo oordeelde gisteren een rechter in Nairobi. Moord was het niet, aldus de rechter, die het argument van zelfverdediging plausibel noemde. Het werd dus doodslag.

De zaak tegen Cholmondeley (40), heeft geleid tot spanningen onder Kenianen die menen dat de blanke aristocraat bevoordeeld wordt ten opzichte van de arme zwarte bevolking. Niet eens zozeer vanwege de huidige zaak. Vooral vanwege een zaak in 2005, toen Cholmondeley, oud-leerling van Eton, erkende dat hij een Maasai doodschoot. Zelfverdediging, zei Cholmondeley ook toen; ik verwarde de opziener met een inbreker. Cholmondeley mocht gaan wegens gebrek aan bewijs.

Veel Kenianen hadden gehoopt dat Cholmondeley nu alsnog veroordeeld zou worden voor moord. Zij moeten genoegen nemen met doodslag. Overigens sprak een lekenjury hem zelfs vrij, maar de rechter legde dit niet-bindende advies naast zich neer. Cholmondeley riskeert levenslange celstraf. (BBC, Reuters)