Jamal (17)

Hester Carvalho: „Ik juich het toe als Jamal wint, ik vind hem zeker de moeite waard. Ik ben benieuwd bij hem, net als bij Rachel, wat hij nog meer in huis heeft. Hij is nog jong. Hij past goed in een bepaald genre, namelijk wat hij laatst deed, ‘Closer’ van Ne-Yo. Dat zong hij heel pittig en leuk.”

Frank Provoost: „Laat het alsjeblieft geen man zijn, die morgen X Factor wint. Laten we hopen dat de IJzeren Beltegoedwet Der Talentenjachten Op Televisie (die luidt: alleen meisjes sms’en en stemmen op jongens) wordt doorbroken. Niet omdat het de enige overgebleven mannelijke kandidaat, Jamal, niet gegund zou zijn. Integendeel. De zeventienjarige zwarte messias glibbert over het podium als een bezetene. Volgens kenners veranderde hij ‘van lelijk eendje tot prachtig swingende zwaan’, waarbij onvermeld bleef dat Jamal behalve erg zuiver, ook heel erg goed vals kan zingen. Boeit niet, X Factor is tenslotte de zoektocht naar het grootste tieneridool. De geschiedenis leert dat een mannelijke winnaar al snel wordt verbannen naar kindertelevisie. Dus wie wil dat Jamal de internationale doorbraak beleeft die hij volgens zijn moeder zo graag wil, moet vooral niet op hem stemmen.”

Jan Vollaard: „Jamal klinkt vooral zoet en zalvend in zijn r&b-geschoolde koorknapenzang. Hij kan een show neerzetten, maar wil toch vooral lief gevonden worden. Zijn voorliefde voor Nederlandstalig repertoire maakt hem een soort watjesversie van Rob de Nijs.”

Yaël Vinckx: „Naarmate X Factor vorderde, werd Jamal steeds knapper. Zingen is niet zijn sterkste kant; daarvoor ontbeert hij kracht en variatie. Maar een kniesoor die daarop let. Want Jamal maakt de show; hij zingt, danst en heeft die onweerstaanbare combinatie van sexy & cute in zich. En wie heeft ons ooit wijsgemaakt dat een popster alleen goed moet kunnen zingen?”