In een aspergepan kan geen konijn

In een aspergepan kan geen konijn De keuken Foto Wouter Klootwijk Klootwijk, Wouter

De asperges waren vroeg dit jaar, stond in de krant. Primeurculinairen vonden dat geweldig, ook in de krant. In april is het nog beter asperges eten dan in mei.

Aldi had er niet op gerekend, zo vroeg. Pas woensdag had de stuntkruidenier een aspergepan in de aanbieding. De vraag is of je zo’n pan nodig hebt ter vervolmaking van je geluk. Elke kookspullenspecialist heeft aspergepannen. Moet je eraan en welke dan?

Er zijn enorme verschillen. In elk geval in prijs. Er is een aspergepannetje met de doorsnee van een kachelpijp voor een prijs van zilver met gouden handvatten. Zo eentje wordt aangeboden op de website van de Haagse kookwinkel En Garde die, als veel kookwinkels in Nederland, ook postordert. De aspergepan kost op de website 235 euro. Dat is een foutje toch zeker? Ja, zegt En Garde na intern onderzoek, het is een foutje. Hij staat nog voor de oude prijs op www.en-garde.nl. Nu kost hij geen 235 euro meer, maar 255 euro. Het is een pan van Fissler. De Bergen op Zoomse kookwinkel Surprise Kookgerei verkoopt hem ook voor 255 euro (www.surprisekookgerei.nl) en dat mag vast niet van Mevrouw Kroes in Brussel – duidelijk een prijsafspraak. Maar wie koopt hem voor dat krankzinnige bedrag?

Aldi had deze week, of heeft misschien nog, een aspergepan te koop voor 20 euro. Horecagroothandels hebben ze voor nog minder. Vraag aan Google om een aspergepan en een parade van aanbiedingen komt langs op je scherm. Oldenhof in Hilversum, Amersfoort en online als www.kookwinkel.nl, heeft er twee. Eentje van 30 euro en een voor 59 euro die – prijsafspraak? – door andere winkels ook voor precies datzelfde bedrag wordt verkocht.

Opmerkelijke uitzondering; kookwinkel Potten & Pannen in Utrecht. Wie op de website www.pannen.nl een aspergepan zoekt komt uit bij een braadslee, voor veel doelen geschikt. Ook voor asperges, schrijft de winkelier in zijn elektronische krant. En aan de telefoon verrassend: „Aspergepannen zijn niet geschikt voor asperges.”

Hoogfijne proevers zeggen dat de kopjes van asperges het lekkerst zijn. Ik ruil ze graag met de fijnen tegen een moot, tenminste, als de kopjes de oversteek over tafel halen. Ze kunnen papgaar pardoes in je bloes vallen. Kopjes zijn eerder gaar dan stelen en kunnen er al in de pan afvallen. Weg neusje!

In een aspergepan past een korf. Asperges dienen rechtop in de korf te staan die in de pan met water zakt. Stelen in het water, kopjes er bovenuit. Het idee is dat zo de kopjes minder snel gaar worden. Maar als de steel gaar wordt wordt hij slap, de asperge blijft niet fier overeind maar zakt in. Met de kans dat het kopje alsnog onder gaat in het kokende water.

Asperges stomen is al beter, kan gewoon horizontaal en hierbij komt zo’n lelijke stoomtoren met verdiepingen van Philips, Braun of Tefal goed van pas. De kopjes los op de bovenste verdieping voor de fijnculi’s, de stelen lager. Ook verschillende diktes – aanbieding ongesorteerde op markten – kunnen zo tegelijk gestoomd worden op verschillende niveaus.

Maar die braadslee uit Utrecht dan, voor 150 euro? Ideaal om asperges in te stomen. Eventueel kan het rooster er schuin in gezet worden met de kopjes van de asperges hoger in minder hitte. Hij wordt braadslee genoemd, maar het zijn twee multifunctionele rechthoekige pannen waarvan er een als deksel op de andere past. Groot voordeel boven een kachelpijp met deksel is dat er na de aspergetijd een konijn in kan. In een aspergepan gaat dat niet goed, een konijn rechtop.

    • Wouter Klootwijk