Helft banken VS heeft geld nodig

Ongeveer de helft van de 19 grootste banken van de Verenigde Staten heeft extra kapitaal nodig om een verslechtering van de economie het hoofd te kunnen bieden. Dat is de verwachte uitkomst van de stresstest, een computersimulatie die tot doel heeft te kijken hoe sterk de banken er voor staan. Met deze test wil de Amerikaanse regering kijken welke banken sterk genoeg zijn om de miljarden aan overheidssteun te kunnen terugbetalen. Banken willen daar het liefst zo snel mogelijk vanaf. Vertrouwen is cruciaal voor banken, en zo lang ze aan het overheidsinfuus liggen, is dat vertrouwen er niet. De Amerikaanse minister van Financiën zei gisteren al dat alle banken solvabel zijn. Dat betekent dat ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De uitslag van de test werd bekend toen deze krant naar de drukker was. (AP)