Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Gestraft voor roem

Dvd Film Factory Girl Regie: George Hickenlooper € 14,99 *
Dvd Film Factory Girl Regie: George Hickenlooper € 14,99 *

Dvd Film

Factory Girl

Regie: George Hickenlooper € 14,99 *

Er zijn al verschillende films rondom Andy Warhol en zijn supersterren gemaakt. Factory Girl concentreert zich op Edie Sedgwick, een poor little rich girl, zoals een van de films van Warhol waarin ze optreedt ook heet. Je zou verwachten dat de film iets laat zien van hoe het was om belachelijk mooi, jong en rijk te zijn op een plek waar die dingen er werkelijk toe deden; New York in het midden van de jaren zestig, New York in de omgeving van Andy Warhol, die de celebrity culture maakte, analyseerde en voorspelde – als al die dingen tegelijkertijd zouden kunnen (ja, dat kan dus). Dat maakt Warhols werk en de mensen die daaraan meededen nog steeds sensationeel, zoals een paar jaar geleden zo goed te zien was in de door het Stedelijk Museum aan Warhols film- en videowerk gewijde tentoonstelling.

Maar in de glorieuze glitter van een meisje dat even een kunstwerk is, is regisseur George Hickenlooper helaas niet geïnteresseerd: hij lijkt van het soort dat denkt dat het terecht is dat je voor die dingen een prijs moet betalen, en ja, ook dan kan je uit de voeten met het leven van Edith Minturn Sedgwick: de seks & drugs & rock-’n-roll eisen al snel hun tol. Edie wist maar kort te vlammen en overleed in 1971 aan een overdosis pillen.

De film doet Sedgwick geen recht; de Britse actrice Siena Miller lijkt wel op haar, maar weet bepaald niet over te brengen dat Edie elektrificerend moet zijn geweest. Haar soort kunst is ook efemeer, maar waarom een film over haar maken als ze daar niets van wil overbrengen? Er is geen scène waarin ze echt mag schitteren; beroemde beelden van haar, bijvoorbeeld poserend voor Vogue, worden in beeldmontages afgedaan. De film met haar die niet door Warhol is gemaakt, Ciao! Manhattan, die in 1972 in première ging in Amsterdam, komt in Factory Girl helemaal niet voor.

Andy Warhol wordt gespeeld door Guy Pearce, die dat doet zoals we het gewend zijn geraakt uit talloze andere imitaties van de kunstenaar, van Jared Harris in I Shot Andy Warhol tot David Bowie in Basquiat. Warhol, die ook al een personage is geweest in The Simpsons, lijkt op weg in de populaire cultuur een vast personage te worden, een moderne variant op Dracula, zoiets als de pinguïn uit Batman. In Factory Girl heeft Sedgwick een verhouding met nog een ander icoon, een muzikant die niet Bob Dylan heet maar wel op hem geïnspireerd is. Tussen deze twee grote mannen wordt Edie vermalen zoals het jonge mooie meisjes betaamt.

De dvd biedt geen enkele extra; Sedgwick zien in een film van Warhol, dat is wijselijk vermeden.