`Gegevens subsidies EU onvoldoende openbaar gemaakt`

Brussel. Nederland heeft zijn gegevens over Europese landbouwsubsidies onvoldoende openbaar gemaakt. Het heeft nagelaten het totaalbedrag per ontvanger te publiceren. Dit maakte een netwerk van onderzoekers en journalisten gisteren in Brussel bekend. Volgens nieuwe EU-regels moesten Nederland en andere EU-landen de betalingen van landbouwsubsidies voor 1 mei publiceren. Naast Nederland overtreden ook landen als Bulgarije, Spanje, Cyprus, Letland en Slowakije de Europese transparantieregels. Duitsland heeft geweigerd om de cijfers bekend te maken, waardoor de Europese Commissie overweegt een rechtszaak aan te spannen. De onderzoekers maakten ook een lijst bekend van 710 individuen en bedrijven die vorig jaar meer dan 1 miljoen euro aan EU-landbouwsubsidies hebben ontvangen. In Nederland waren dat er 47. De landbouwsubsidies kostten de EU in 2008 35 miljard euro. Frankrijk ontving met 10 miljard het meeste geld, gevolg door Italië en Spanje. Door de Europese transparantieregels moeten burgers kunnen zien hoe en met welk doel hun belastinggeld wordt besteed.