Fotoboeken

Steeds meer fotografen geven een fotoboek in eigen beheer uit. Rob Hornstra wordt door fotohistoricus Rik Suermondt aangewezen als de eerste die zo’n boek maakte voor zijn eindexamen, in het artikel ‘Ieder boek een unicum’ (CS 10 april). „Een jaar later volgden drie andere studenten en inmiddels is het een stevige traditie”, aldus Suermondt.

Wat hij vergeet te zeggen is dat het toenmalige hoofd van de afdeling fotografie aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU), Corinne Noordenbos, een zorgvuldig vierjarig curriculum had opgesteld dat uiteindelijk tot een fotoboek zou moeten leiden. De studenten werden dus gestimuleerd om met een fotoboek (of andersoortige publicatie) af te studeren.

Dat dit lesprogramma betekenisvol is blijkt alleen al als we naar de lijst met talentvolle leerlingen kijken die met een fotoboek zijn afgestudeerd aan de HKU. Om er enkele te noemen: Rob Hornstra, Thijs groot Wassink (krant), Ruben Lundgren (boek), Peggy de Korver (boek), Iebeltje van der Stoel (boek) en Lotte Sprengers (boek). Andrea Stultiëns, Niels Stomps, Cuny Janssen, Judith van IJken, Viviane Sassen en Marnix Goossens zijn succesvolle fotografen die na het eindexamen tot boekpublicaties kwamen.

    • Bart Sorgedrager
    • Documentair