Fawlty Towers na 30 jaar niet heropend

John Cleese (links) als hotelbaas Basil Fawlty met Manuel (Andrew Sachs) toen... John Cleese (as Basil Fawlty) and Andrew Sachs (as Manuel) in Fawlty Towers ©BBC
John Cleese (links) als hotelbaas Basil Fawlty met Manuel (Andrew Sachs) toen... John Cleese (as Basil Fawlty) and Andrew Sachs (as Manuel) in Fawlty Towers ©BBC BBC

Voor het eerst in dertig jaar waren ze alle vier weer bij elkaar, afgelopen woensdag, de spelers van de Britse komedieserie uit de jaren zeventig over een curieus hotel, Fawlty Towers. John Cleese, die niet alleen de gestresste, knorrige hoteleigenaar Basil Fawlty speelde, maar ook de twaalfdelige serie schreef samen met zijn ex-echtgenote Conny Booth, het kamermeisje Polly in de serie. Verder was er Prunella Scales, die Basils getergde vrouw Sybil speelde, en Andrew Sachs, die de Spaanse ober Manuel voor zijn rekening nam.

Zijn uitdrukking I know nothing, I am from Barcelona wordt nog vaak gebruikt door mensen die de serie (al of niet in herhaling) gezien hebben. Zoals ook Basil Fawlty’s bezwering als er Duitse hotel gasten zijn, om niet over de oorlog te beginnen, inmiddels spreekwoordelijk is: Don’t mention the war.

De vier Fawlty-hoofdrolspelers waren woensdag in Londen bijeen om het dertigjarig jubileum van de serie te markeren. Zondag wordt op het Britse digitale tv-kanaal G.O.L.D. een verjaardagsdocumentaire uitgezonden, getiteld Fawlty Towers: re-opened, waarin acteurs en schrijvers terugblikken op het maken van de serie.

Maar de documentairetitel is misleidend, want, zo lieten Cleese en de anderen weten: er komt geen nieuwe reeks van Fawlty Towers-afleveringen. „We zijn er te oud en te moe voor”, zei de 69-jarige Cleese volgens de BBC. „Iedereen zou enorm in zijn nopjes zijn als we het zouden doen”, zei hij, maar, de verwachtingen zijn zo hooggespannen dat nieuwe afleveringen wel ‘goed, maar niet heel goed’ zouden zijn. Dus geen heropening.

Cleese onthulde dat de scripts voor de eerste serie die hij en Connie Booth schreven door de BBC eigenlijk niet goed genoeg werden gevonden – het idee om alles in slechts één hotel te laten spelen vond men maar niks. Maar omdat het voor een laag budget kon, ging het toch door. „Fawlty Towers was mogelijk doordat ik daarnaast acteerde in reclamefilmpjes, die het geld opbrachten”, vertelde Cleese aan persbureau Associated Press. In totaal kregen Booth en Cleese voor de 43 weken dat ze de serie schreven, filmden en monteerden 6.000 pond (dat is tegen de huidige koers bijna 7.000 euro).

In de documentaire Fawlty Towers: re-opened en de Fawlty-vervolgdocumentaire voor de Britse zender (die hopelijk ook ooit in Nederland wordt uitgezonden), gaan de documentairemakers ook langs bij de burgemeester van Torquay, het plaatsje aan de ‘Britse Rivièra’ waar de serie speelde. En bij de toenmalige eigenaars van het Gleneagles Hotel daar.

Want toen John Cleese daar met de crew van Monty Python logeerde voor filmopnames, ergerde hij zich zo aan de chagrijnige en slechte service in het hotel, dat die ergernis de inspiratie voor Fawlty Towers werd.

Paul Steenhuis

Bekijk fragmenten van de Fawlty-documentaire via de link op www.nrc.nl/achterpagina