EU legt Grieken boete op voor vuil

De Europese Commissie dreigt Griekenland een boete op te leggen van ruim tien miljoen euro per dag. Het land heeft 410 illegale stortplaatsen voor vuilnis en voor elk daarvan moet dagelijks 34.000 euro worden betaald. Commissaris voor Regionaal Beleid Donuta Hübner waarschuwt dat de in 1999 opgelegde termijn om de stortplaatsen op te ruimen ruimschoots is overschreden; die liep af op 1 januari van dit jaar.

Afval vormt al decennia een nachtmerrie in Griekenland – ook voor de toerist. In 2004 waren er nog 3.025 illegale stortplaatsen in gebruik. Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Thanasis Nakos maakte afgelopen maart bekend dat dit aantal tot 410 was teruggebracht en dat grote delen van het land er nu van waren bevrijd. Er was hoop dat slechts zeven van de stortplaatsen nog een probleem zouden vormen voor Brussel. Maar binnen Griekenland werd ook gezegd dat in veel gevallen de stortplaatsen slechts met een laag aarde waren bedekt, zodat ze via de ondergrondse waterhuishouding nog steeds een gevaar opleveren voor het milieu.

Met deze strenge maatregel wil Brussel bewerkstelligen dat er grotere haast gemaakt wordt met het opruimen van de resterende stortplaatsen. Zo is een grote vuilstort bij Korinthe, die in de noodlottige zomer van 2007 een grote bosbrand veroorzaakte, nog steeds in gebruik.

Volgens minister Nakos stuit sanering in de meeste gevallen op verzet van de plaatselijke bevolking. De grootste problemen doen zich voor in Attica en rondom Athene, waar twee moderne installaties voor afvalverwerking zijn gepland bij de dorpen Grammatiko en Keratea. De plaatselijke legale stortplaats Fini is inmiddels bijna vol. Maar de bewoners van die dorpen, gesteund door burgemeesters en priesters, zeggen zich tot het uiterste tegen aanleg te zullen verzetten. En na een bloedig oproer over afval bij Lefkimi op Korfoe, waarbij een dode viel, durft men nog niet tot acties over te gaan.

Acht jaar geleden heeft Griekenland al eens maandenlang een dagelijkse boete moeten betalen wegens de illegale stortplaats Kouroupitos op Kreta. Deze boete was toen 20.000 euro per dag – het tarief is dus sindsdien verhoogd.