Een loeistem? Ze heeft juist de snik

Morgenavond is de finale van X Factor. Lisa, Jamal en Rachel staan in de finale.

De muziekrecensenten van nrc.next zijn zeker niet eensgezind over hun talent.

WFA08:X-FACTOR:HILVERSUM;04MEI2009- De drie finalisten gaven een persmoment in studio 22 op het mediapark in Hilversum. Lisa, Jamal en Rachel zullen alle drie een eigen single opnemen en de winnaar mag hem uitbrengen. Foto: Lisa, Jamal en Rachel. WFA/wc/str. Hardcom Alkmaar Fotografie WFA HARDCOM ALKMAAR FOTOGRAFIE

We kunnen wel stellen dat deze aflevering van X Factor middelmatiger is dan de vorige editie van zijn directe concurrent Idols, zegt recensent Yaël Vinckx. Daar vochten drie getalenteerde vrouwen tot het laatst toe om de winst: rockchick Nikki, soulsensatie Nathalie en jazzy Charlene. Ook Jan Vollaard is niet erg enthousiast. „Vraag aan mij als streng, maar rechtvaardig poprecensent niet wie van de drie overgebleven X Factor-kandidaten het gaat redden in de echte wereld. Na Boris (en misschien Hind) heeft het hele Idols- en X Factor-gebeuren in mijn ogen bedroevend weinig houdbare talenten opgeleverd.”

Hester Carvalho en Frank Provoost zijn milder gestemd. Carvalho ziet Rachel graag winnen („Ze kan heel veel. Dat zie je.”). Provoost is fan van Lisa („Alleen bij Lisa sprak de jury de waarheid. Namelijk dat ze fantastisch was.”).

Wie ook wint, X Factor winnen is geen garantie voor succes, zei jurylid Erik van Tijn in 2007 in deze krant. „Je wordt enorm gelift. Daarna begin je weer gewoon op nul.” Misschien is niet eerste worden zelfs beter, kijk naar Hind, de nummer drie bij Idols. Mensen moeten fan van jou zijn, niet van het programma, aldus Van Tijn.