Dj Martyn put uit veel stijlen

CD dubstep * * * * Martyn Great Lengths (3024)
CD dubstep * * * * Martyn Great Lengths (3024)

CD dubstep * * * *

Martyn

Great Lengths (3024)

Dit is na Aerial van producer 2562 vorig jaar het tweede dubstepalbum van een Nederlandse producer dat internationaal hoge ogen gooit. Tenminste: een album met dubstep als overheersende inspiratiebron. Want producer en dj Martyn (Martijn Deykers) zet rustig zijn eigen koers uit in de elektronische muziek en put opgewekt uit vele stijlen. Soms wordt er zelfs rechttoe rechtaan gestampt, of is er atmosferische ambient met weinig toeters en bellen.

Meestal is het ritme meer tegendraads, met breakbeats die soms opzwepend zijn, en dan weer slepend. De muziek is bij Martyn voortdurend in beweging. Hij bouwt collages die van kleur verschieten, met soepel swingende percussiegeluiden en ritselende hi-hats en een rijk scala aan synthesizereffecten, soms mistig en gefilterd en dan weer schel en zelfs smerig. In één nummer kan het van pittig snel naar dromerig langzaam gaan.

In Vancouver klinkt het als de cadans van een industriële werkplaats, maar wel een in een ver sterrenstelsel. In het dubby ‘These words’ wordt met iele fluistervocalen gevarieerd tussen penetrerende synthesizers en een subtiel wegdroomgeluid en in ‘Right? Star!’ slaan de geluiden in het hogere register paranoïde op hol maar is er een stevig dreunende subbas die voor een kalm en eenvoudig fundament zorgt; dat lage, brede en subtiele basgeluid dat op ‘Great lengths’ voortdurend de boel bij elkaar houdt.