De Internationale zal heersen

Stel je eens voor: je bent communist en je hebt je een jaar geleden teleurgesteld van de wereld afgewend. Banken, symbolen van het graaikapitalisme, zaten in de problemen, maar de Amerikaanse minister van Financiën had net gezegd dat het ergste van de kredietcrisis voorbij was. Weer een kans op revolutie verkeken, dacht je, en je trok de jungle in.

Je komt nu terug in de bewoonde wereld en hoort dat na het faillissement van zakenbank Lehman Brothers banken in onder andere VS, Groot-Brittannië en Nederland geheel of gedeeltelijk zijn genationaliseerd. Je verbazing stijgt als je verneemt dat de man van de kleptocratentax, voormalig vakbondsleider Lodewijk de Waal, zich als commissaris bij ING bezighoudt met het beloningensysteem.

Je hoort vervolgens dat in de VS vakbonden samen met de staat mogelijk grootaandeelhouder worden van General Motors en Chrysler, iconen van het lopende-bandkapitalisme. De Duitse overheid staat, onder druk van de vakbonden, op het punt om geld te steken in Opel. Als het Italiaanse Fiat maar niet de eigenaar wordt.

Fiat lijkt gevaarlijker dan het staatsfonds van Abu Dhabi. Vorig jaar was bondskanselier Angela Merkel nog huiverig voor de staatsfondsen uit het Midden-Oosten en Azië. Maar dat lijkt vergeten, ondanks de beelden van een lid van de koninklijke familie die zakenpartners martelt. Maar dan is er nog de Canadese toeleverancier van de auto-industrie Magna International. Over Magna wordt gefluisterd dat het zich bij zijn pogingen om Opel, symbool van het naoorlogse Duitse Wirtschaftswunder, in te lijven, laat steunen door Russen.

De Nederlandse bandenfabrikant Vredestein was al in handen van Russen. Maar die gingen deze week failliet. Geen nood, er was een Indiaas bedrijf dat het bedrijf met 1.500 werknemers wel wilde kopen. Opkopers komen niet meer uit het westen, maar uit het oosten. De globalisering draait zich om.

Zo kon China een groot belang nemen in de Australische mijnbouwer Rio Tinto. Een communistisch land dat de controle krijgt over de winning van belangrijke grondstoffen? De communist wrijft zich de ogen uit. Het kapitalisme moet wel in een heel diepe crisis zitten.

Stel je eens voor dat al die verfoeide neoliberale regimes zich nu ontfermen over de nationale industrie of deze verkopen aan Chinezen. Dan hoef je na verkiezingen slechts in de regering te gaan zitten en de revolutie is daar. De SP in Nederland, de populaire trotskist Besancenot in Frankrijk. Dit najaar mag in Duitsland Die Linke, met daarin de voormalige Oost-Duitse communisten, het voorbeeld geven.

Daan van Lent

    • Daan van Lent